Een eigen willetje 1

eigen wil

Een eigen willetje….. Heb jij een kind met een sterke eigen wil? Dan ben je een bofferd. Kinderen met een sterke eigen wil kunnen heel lastig zijn als ze klein zijn, maar let maar op, het zijn fantastische tieners en heerlijke volwassenen. Een sterke eigen wil betekent : een grote mate van zelfmotivatie en gedrevenheid, ze gaan voor wat ze willen, en dat doen ze niet half! Als ouder kan je in de verleiding komen die wil te breken, want , eerlijk is eerlijk, het komt je als moeder niet altijd gelegen, die sterke drive.

Toch is dat niet verstandig.

Wat bedoelen we als we  zeggen: sterke wil?

Sommige ouders geven de voorkeur aan omschrijvingen in de trant van koppig , st…eigenwijs, of gewoon: moeilijk.
Ik ben geneigd om te zeggen: heel erg eerlijke kinderen die zelf heel goed kunnen nadenken en dat nog doen ook. Het zijn kinderen die zich niet heel veel aantrekken van wat “men” denkt. En daar heb je de kern van het opvoed-probleem.
Dit soort kinders willen graag de controle over wat er met ze gebeurt, en wanneer ze iets huh hoofd hebben, kan het ze de grootste moeite kosten dat los te laten.
En dat veroorzaakt natuurlijk aanvaringen met opvoeders en omgeving.

Jouw wil en de wil van je kind

Als je weer eens in een heftig conflict beland met je kind, bedenk dan dat er zoals de Engelsen zeggen, twee nodig zijn om de tango te dansen!
En ( en deze is misschien nog confronterender ) omdat je kind zich als een kind gedraagt, hoef jij het nog niet te doen….
Een kind met een sterke wil  kan heel veel hebben en is zelfs heel meewerkend als je hem/haar een keuze geeft. En als je een beetje oefent zul  je merken hoeveel keuzes er in het leven te bedenken zijn. Een andere gouden tip is dat je je kind uitlegt waarom jij iets belangrijk vindt en hem/haar uitnodigt mee te denken hoe dit probleem op te lossen valt.
Hou je goed voor ogen: je kind is er niet op uit de baas te spelen, hij/zij wil alleen zeggenschap over zijn eigen leven. En dat is toch niet zo raar? Dat hebben ze vast niet van een vreemde…
lees ook : een kwaaie kleuter?

eigen wil

Tien tips om het gezellig te houden als je kind een sterke willetje heeft

1 Stop de machtsstrijd.

“mag ik, maar ik, ik wil…..”Eindeloze discussies kunnen er uit voortkomen. Zorg voor  veel  (saaie en voorspelbare ) regelmaat, dat voorkomt enorm veel discussies. Vaste bedtijden, vaste tv-kijk tijden, vaste snoep momenten. Als je ze nog niet hebt, voer ze in. En stop discussies ( ook van je zelf ) door de regels te herhalen. Om 8 uur ga je naar  bed, om 4 uur mag de tv aan.
Het is in het begin ploeteren, maar na een tijdje zal je merken dat je van heel veel gedoe af bent.

2 Onthoud dat kinderen met een sterke wil, vooral leren van ervaring.

Jij kan nu wel zeggen dat die kachel heet is, die struik prikt….maaar…Laat je kind daar waar het geen gevaar loopt ( prikken aan een struik bijvoorbeeld ) ervaren dat wat jij zegt meestal klopt.

3 Een kind met een sterke wil, wil graag controle.

En waarom zou je je kind niet wat controle gunnen, waarschijnlijk weet je heel goed hoe dat voelt, want vaak komt dat willetje niet van een vreemde..
Vraag voor het naar school gaan: hebben we alles? En werk met haar het lijstje af: gymspullen, appeltje, boekje  van de bieb. Wanneer je dit soort dingen doet is je kind veel sneller geneigd met je mee te gaan, dan wanneer jij staat te stampvoeten: schiet nou OPHOP

4 Geef je kind een keuze

We zeiden het al: een kind met een sterke wil, wil controle, en het helpt als je die geeft.Pas op, dat betekent niet dat ze zomaar alles mogen beslissen en over alles mogen onderhandelen! Maar je kan dingen doen als: gaan we nu naar de supermarkt  of over tien minuten?

 5 Geef je kind zeggenschap over haar eigen lichaam

Wil je kind zonder jas naar buiten? Zeg dat het koud is en dat je voor de zekerheid de jas in een tas stopt. Bedenk dat van een keer zonder jas naar buiten een kind niet per direct een longontsteking oploopt. Trouwens: voor het zover is, heeft je kind al lang een jas aangetrokken. Zonder gezeur, dit keer.

 6 Verleid je kind niet tot ruzie

Strijd roept altijd tegenstand op, hoe oud of hoe jong je ook bent. Als je in een machtsstrijd met je kind verwikkelt raakt, dan win jij. Tenslotte ben jij groter en sterker en je beheert de snoeptrommel…Als je op dat niveau beland bent ( en schaam je niet, iedere ouder beland daar van tijd tot tijd ) haal dan even heel diep adem: er is een spreekwoord dat zegt, dat je de veldslag kan winnen, maar de oorlog verliest.
Probeer duidelijk aan te geven wat niet kan en wat wel kan en vooral: waarom dat zo is.

7 Gun je kind haar waardigheid

Ook al heb je gelijk, dan betekent dat nog niet dat je dat hoeft te zeggen…

 8 Luister naar wat je kind te vertellen heeft

Kinderen met een sterke wil, zijn kinderen die heel goed nadenken over wat ze zien en horen. Al op heel jonge leeftijd kunnen ze een duidelijke ( en onderbouwde ) eigen mening vormen.
Het kan heel leerzaam zijn ( voor beiden partijen ) als je vraagt waarom je kind iets wel of niet wil.
Dus de volgende keer dat jij zegt: “dat doe je wel!!!!”, zeg je : ‘waarom ga je dat niet doen?’ Het antwoord zal je verassen.

9 Bekijk het eens van de kant van je kind.

Stel : jij hebt belooft dat jullie samen nog even naar het speeltuintje zouden gaan. Maar je vriendin komt binnen, haar relatie staat op klappen, dus gaat de aandacht daar naar toe.  Kind begint onwijs dwars te liggen…
Vanuit het standpunt van het kind isdat best wel redelijk: heb jij hem niet geleerd dat je je aan je afspraken moet houden??? En  nu doe je het zelf niet…
Er is maar een oplossing: maak je excuses en ga naar het speeltuintje.
Dit punt kan je samenvatten als: behandel je kind zoals je zelf behandeld  wil worden.

10 Bied je kind begrip en warmte

Kinderen met een sterke wil, lijken eigenwijs en koppig en vaak onmogelijk. Toch willen ze maar een ding: begrip. Vreemd he? Hoe meer begrip jij biedt, hoe beter het gaat. Maar let op: begrip is iets heeeel anders dan een kind zijn zin geven…. 

eigen wil

eigen willetje

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *