Een baby kan je niet verwennen. Of wel?

baby verwennen

Een baby verwennen , dat kan niet ! Of wel?

Wanneer een baby huilt heeft dat altijd een reden. Het advies “laat maar huilen da is geod voor de longetjes ” is dan ook geen goed advies! En leg ook de uitroep: “je verwent ze alleen maar” naast je neer.

Een baby huilt niet zonder reden

Of wel? Kan je een baby verwennen? Verwen jij je baby

In mijn ogen kan je een baby niet verwennen. Als ik dat soms zeg krijg ik altijd als eerste ongeveer zo’n opmerking: Ja maar je hebt baby’s die gewoon de hele dag opgetild willen worden, en dat ze gelijk gaan huilen als ze even 2 tellen in de box liggen.

Ja tuurlijk gaan ze huilen! Ze liggen heerlijk in de armen van iemand die van ze houdt. Een mama, papa, oma, opa of in mijn geval de oppas. En dan wordt je in een koude harde (want zo dik is een boxkleed nou ook weer niet ) box gelegd, of in een wipstoel, of in bed…

je baby verwennen doe je niet zo snel.

Je wilt toch de liefde voelen van diegene, en een bedje fluistert niet in je oor dat je zo lief bent…

Vind ik dan dat je dan altijd een baby moet vasthouden? Nee natuurlijk niet, dat kan ook niet. Het is ook belangrijk dat een baby speelt en zichzelf gaat ontwikkelen. Dat wordt natuurlijk beperkt als de baby de hele dag gedragen wordt.

Maar ik vind ook niet dat je een baby moet laten huilen, lang huilen bedoel ik dan.

Een baby kan nog niet praten. Hij kan nog niet zeggen wat hij voelt en denkt. Dit doet hij door geluiden te maken, te lachen en te huilen.

Neem de tijd om je baby in de box te leggen (of waar dan ook). Laat hem in jouw bijzijn even acclimatiseren. Je baby moet namelijk verwerken wat er gebeurd. Kijk jij denkt: Zo ik leg je in de box. Maar een baby doet daar langer over. Die verwerkt dat hij eerst in de armen lag, er een beweging is, de omgeving veranderd, de geuren en kleuren veranderen, de geluiden wellicht en dan langzaam aan komt er het besef dat er wat gebeurd en dat hoeft de baby niet ineens als leuk te zien.

Als je een baby ineens neerlegt voelt hij die kou en als je gelijk wegloopt dan is hij ook gelijk je geur, je stem alles kwijt. Het is dus goed om al vroeg te beginnen met je baby af en toe weg te leggen. Maar kom ook vlot weer terug. Laat hem even acclimatiseren, en ga steeds wat verder weg, en kom terug. Stel dat je baby inderdaad gaat huilen. Kom vlot weer terug, til hem niet gelijk op maar probeer hem met je stem en/of bijvoorbeeld een muziekdoosje kalmeren.

Is je baby overstuur dan gewoon lekker oppakken en troosten!

Naarmate de baby ouder wordt zal hij dingen sneller begrijpen en eerder accepteren. Baby’s vinden het fijn om je te zien, te ruiken, te horen en te voelen. Zeker in het begin kunnen ze nog niet heel anders. Plaatst je eens in de baby zijn schoenen. Hoe zou jij het ervaren als je in een box wordt gelegd of een bedje en iemand loopt hup gelijk weg en je hoort hem niet meer, je ziet hem niet meer, je ruikt hem niet meer…….

Lijkt mij best moeilijk.

Aan deze stelling hangt ook een beetje de discussie wel of niet laten huilen. Ik zeg altijd een baby huilt met een reden. Heeft het honger? Voed hem dan. Heeft hij gepoept? Verschoon hem dan. Heeft hij pijn of is hij moe? Troost hem en help hem. Wil hij aandacht? Kijk dan naar de leeftijd. Kan hij al spelen? Kan hij iets en/of jouw zien. Ben je bijvoorbeeld in de keuken bezig zou je ook een kleed in de keuken erbij kunnen leggen. Moet je boven de was opvouwen? Kan hij niet op bed erbij? Kan je de baby ergens mij afleiden?

Bekijk het dus per kind, per dag, per situatie. Een baby die op zondag veel op pad is geweest en veel indrukken heeft gehad, zal op maandag misschien wel onrustiger zijn omdat hij al die indrukken nog moet verwerken of daardoor misschien ook wat uit zijn ritme is.

In mijn ogen kan je een baby niet verwennen. Pas na 1,5jr begint een baby echt dingen te begrijpen en kan je ze echt dingen aanleren in mijn ogen. Je kan ze wel stimuleren in alleen zijn en alleen spelen. Maar verwennen? Nee in mijn ogen niet. Als ze nou geboren werden met het vermogen om te praten en dingen te kunnen zeggen en benoemen, dan draai ik mijn mening bij wellicht.

Maar wat vind jij ? Kun je een baby verwennen?

Thea van Galen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *