fbpx

Dromen en nachtmerries van kleine kinderen

21 november 2018| door: Felice Veenman |1391 Views|12 Comments
Dromen en nachtmerries van kleine kinderen

Over dromen van kleine kinderen en waarom hebben ze nachtmerries ?

Voor we het gaan hebben over dromen bij kleine kinderen is het goed even iets uit te legen over slapen. En laten we daarvast aan toevoegen dat dromen een  essentieel onderdeel van slapen zijn.

Ieder mens (van baby tot bejaarde) doorloopt tijdens het slapen 3 fasen:

 1. De diepe slaap waarin niet gedroomd wordt.
 2. De lichte( onrustige slaap) waarin gedroomd wordt. In deze fase van de slaap wordt een kind gemakkelijk wakker omdat het zich net onder het bewustzijnsniveau bevindt. De fase waarin er gedroomd wordt wordt de REM-fase genoemd waarbij de REM staat voor rapid eye movement, de snelle oogbewegingen die worden waargenomen tijdens deze fase van de slaap.
 3. De fase waarin er diep geslapen wordt heet de non-REM-fase.

Je kan zien of je kind in de laatste fase is omdat het dan rustig is, diep ademt en moeilijk wakker wordt.

De non REM FASE:

Je snapt dat dit de fase is waarin je kind in bed plast. Maar het is ook de fase van de nacht-angsten en het slaapwandelen Je kind slaapt dan zo diep dat het niet wakker wordt van de aandrang tot plassen of het wandelen door de kamer.

Als de non_REM fase korter wordt:

In de loop van de nacht wordt de non-REM fase steeds korter en wordt er dus steeds meer gedroomd. Zo is dat bij grote mensen. Maar  jonge kinderen brengen een veel groter deel van de nacht in de REM-fase door. Bij een volwassenen is ongeveer 25% van de nachtrust REM-slaap. Bij een baby is dit 60%.

Je weet natuurlijk nooit zeker of baby´s dromen. Want ze kunnen het niet aan je vertellen, de volgende dag. Toch hebben ouders vaak het gevoel dat hun baby wel degelijk droomt. Omdat ze bijvoorbeeld merken dat hun baby een beetje geschrokken wakker wordt, of lijkt te ¨praten ¨ in zijn slaap.

Sommige deskundigen zijn van mening dat baby’s en dreumesen wel dromen, maar niet in de vorm van symbolische verhalen, maar meer in de vorm van basisbehoeften zoals warmte, drinken, knuffelen.

Dromen bij kleuters

Als kinderen ongeveer drie zijn, begint het besef te groeien dat de gevoelens die ze hebben als ze wakker worden te maken hebben met wat er in hun slaap gebeurt. Nu vinden peuters het ook overdag vaak lastig een verschil tussen fantasie en werkelijkheid te vinden. Dus je begrijpt dat is met dromen nog veel lastiger..

Pas als kinderen echt kleuter zijn, snappen ze werkelijk wat een droom is en kunnen ze dat ook na vertellen.

Nachtmerries

Ieder mens verwerkt in zijn slaap de indrukken van overdag, het helpt ons die op deze manier te verwerken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het ons helpt iets aan te leren.Bij kinderen is dat natuurlijk niet anders. Zo kunnen dus ook angsten en frustraties verwerkt worden in dromen. Helaas kan zich dat zich ook uiten als nachtmerrie.

Maak je vooral geen zorgen als je kind zo af en toe een nachtmerrie heeft. Een beetje frustratie en spanning is deel van het leven. Dat willen we als moeder natuurlijk liever niet: we willen dat onze kindjes altijd gelukkig zijn. En als je kind gillend wakker wordt, tja…dan zijn ze dat dus even niet.

Een nachtmerrie kan heel veel oorzaken hebben: een erg drukke dag ,vermoeidheid en te weinig slaap. Maar ook koorts, ziekte, te veel/ te laat eten of het gebruik van medicijnen. Of het slapen in een te warme kamer of bed.
Kortom als je kind wakker wordt uit een nachtmerrie ga dan deze opties even na.

Ook al betekent het op zich niks dat je kind een nachtmerrie heeft, je kind kan zich op dat moment wel heel beroerd voelen. Ga op dat moment niet in op de droom, daar word je kind alleen maar onrustiger van! Geef een knuffel, een slokje drinken. Jaag desnoods een monster weg. Stop je kind lekker in en vertel dat hij /zij rustig en lekker kan gaan slapen.

Je kind bij jou in bed nemen lijkt een heel goede oplossing,maar dat is het niet !  Daarmee bevestig je dat dit een uitzonderlijke en gevaarlijke situatie is. Bij een wat angstig aangelegd kind loopt je het risico dat je kind helemaal niet meer in zijn eigen bed wil slapen. En geloof me, dat wil je niet.

Vaker nachtmerries

Als je kind vaker last van nachtmerries heeft moet je hem proberen te helpen. Dat kan bv door als hij in bed ligt met zware stem alle boze dromen te verjagen. Sommige kinderen vinden een dromenvanger fijn,want daar blijven alle boze dromen in hangen.

Het fijnste is als je kind zelf iets kan verzinnen tegen de nachtmerries. Kinderen hebben een heleboel fantasie en die kunnen ze voor dit soort zaken heel goed inzetten.

lees ook: Jaloers!!

 

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

12 Comments on this topic

  • Avatar

   Mirjam Hart

   25 november 2018 at 8:09 am

   Wat een leuke informatieve post!
   Van mijn jongens (3&12) weet ik zeker dat ze dromen, want die praten allebei in hun slaap. Hilarisch!
   Onze jongste van 1 slaapt heel licht, dus ik gok dat ze ook behoorlijke avonturen meemaakt ‘s nachts…

  • Avatar

   Gemma

   25 november 2018 at 8:26 am

   Bedankt voor de informatie. Hier merken we ook zo af en toe dat de kinderen slecht gedroomd hebben.

  • Avatar

   nicole orriens

   25 november 2018 at 9:01 am

   Ik houd zelf erg van dromenvangers. Ze hebben iets magisch vind ik. En suggestie kan veel doen voor een kind.

  • Avatar

   hippiemeisje

   25 november 2018 at 10:32 am

   Ik ben geen kind, ik heb wel vaak nachtmerries en die zijn soms zo levensecht dat ik er echt angstig van ben of zo. Bij kinderen is dat vaak nog eens zo erg, denk ik dan. Ik denk altijd dat het vooral belangrijk is, ze te zeggen en te laten voelen dat het normaal is dat ze zich zo voelen. En ze natuurlijk laten voelen dat hij nu wel veilig is…

  • Avatar

   Francis | Mamazetkoers

   25 november 2018 at 9:08 pm

   Mijn dochter van bijna 4 kan al goed vertellen als ze gedroomd heeft en waar dat over ging. Soms zo zielig als ze in paniek wakker worden.

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    26 november 2018 at 10:45 am

    ja , sneu is dat he…dan voel je je als moeder zo machteloos

  • Avatar

   Gabriëlle

   26 november 2018 at 1:52 pm

   Sinds ik klein ben heb ik last van nachtmerries helaas, wel goede tips over de praktische zaken zoals te warm en dergelijke.

  • Avatar

   ingrid kocken

   26 november 2018 at 7:22 pm

   onze meiden hebben niet vaak nare dromen. wel heeft de jongste erg lang last gehad van nachtangst. ook niet fijn

  • Avatar

   Custodia Chineva

   26 november 2018 at 7:28 pm

   Hoewel dit onderwerp heel vaak op school heb gehad, ik blijft me nooit helaam bij, bedankt voor de informatie…xx

  • Avatar

   Laura | I scream beauty

   29 november 2018 at 8:24 am

   Interessant! Ik heb zelf met vlagen heel veel last van nachtmerries. Heel vervelend en dat wordt echt vaak onderschat..

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    29 november 2018 at 2:22 pm

    nachtmerries zijn echt heel naar. Probeer ze te onthouden en ga op zoek naar iemand die goed dromen kan duiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *