Dromen en nachtmerries van kleine kinderen

dromen

Over dromen van kleine kinderen en waarom hebben kleine kinderen nachtmerries ?

Voor we het gaan hebben over dromen bij kleine kinderen is het goed even iets uit te legen over slapen. En laten we daarvast aan toevoegen dat dromen een  essentieel onderdeel van slapen zijn.

Ieder mens (van baby tot bejaarde) doorloopt tijdens het slapen 3 fasen:

  1. De diepe slaap waarin niet gedroomd wordt.
  2. De lichte( onrustige slaap) waarin gedroomd wordt. In deze fase van de slaap wordt een kind gemakkelijk wakker omdat het zich net onder het bewustzijnsniveau bevindt. De fase waarin er gedroomd wordt wordt de REM-fase genoemd waarbij de REM staat voor rapid eye movement, de snelle oogbewegingen die worden waargenomen tijdens deze fase van de slaap.
  3. De fase waarin er diep geslapen wordt heet de non-REM-fase.

Je kan zien of je kind in de laatste fase is omdat het dan rustig is, diep ademt en moeilijk wakker wordt.

De non REM FASE:

Je snapt dat dit de fase is waarin je kind in bed plast. Maar het is ook de fase van de nacht-angsten en het slaapwandelen Je kind slaapt dan zo diep dat het niet wakker wordt van de aandrang tot plassen of het wandelen door de kamer.

Als de non_REM fase korter wordt:

In de loop van de nacht wordt de non-REM fase steeds korter en wordt er dus steeds meer gedroomd. Zo is dat bij grote mensen. Maar  jonge kinderen brengen een veel groter deel van de nacht in de REM-fase door. Bij een volwassenen is ongeveer 25% van de nachtrust REM-slaap. Bij een baby is dit 60%.

Je weet natuurlijk nooit zeker of baby´s dromen. Want ze kunnen het niet aan je vertellen, de volgende dag. Toch hebben ouders vaak het gevoel dat hun baby wel degelijk droomt. Omdat ze bijvoorbeeld merken dat hun baby een beetje geschrokken wakker wordt, of lijkt te ¨praten ¨ in zijn slaap.

Sommige deskundigen zijn van mening dat baby’s en dreumesen wel dromen, maar niet in de vorm van symbolische verhalen, maar meer in de vorm van basisbehoeften zoals warmte, drinken, knuffelen.

Dromen van kleine kinderen

Als kinderen ongeveer drie zijn, begint het besef te groeien dat de gevoelens die ze hebben als ze wakker worden te maken hebben met wat er in hun slaap gebeurt. Nu vinden peuters het ook overdag vaak lastig een verschil tussen fantasie en werkelijkheid te vinden. Dus je begrijpt dat is met dromen nog veel lastiger..

Pas als kinderen echt kleuter zijn, snappen ze werkelijk wat een droom is en kunnen ze dat ook na vertellen.

Nachtmerries

Ieder mens verwerkt in zijn slaap de indrukken van overdag, het helpt ons die op deze manier te verwerken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het ons helpt iets aan te leren.Bij kinderen is dat natuurlijk niet anders. Zo kunnen dus ook angsten en frustraties verwerkt worden in dromen. Helaas kan zich dat zich ook uiten als nachtmerrie.

Maak je vooral geen zorgen als je kind zo af en toe een nachtmerrie heeft. Een beetje frustratie en spanning is deel van het leven. Dat willen we als moeder natuurlijk liever niet: we willen dat onze kindjes altijd gelukkig zijn. En als je kind gillend wakker wordt, tja…dan zijn ze dat dus even niet.

Een nachtmerrie kan heel veel oorzaken hebben: een erg drukke dag ,vermoeidheid en te weinig slaap. Maar ook koorts, ziekte, te veel/ te laat eten of het gebruik van medicijnen. Of het slapen in een te warme kamer of bed.
Kortom als je kind wakker wordt uit een nachtmerrie ga dan deze opties even na.

Ook al betekent het op zich niks dat je kind een nachtmerrie heeft, je kind kan zich op dat moment wel heel beroerd voelen. Ga op dat moment niet in op de droom, daar word je kind alleen maar onrustiger van! Geef een knuffel, een slokje drinken. Jaag desnoods een monster weg. Stop je kind lekker in en vertel dat hij /zij rustig en lekker kan gaan slapen.

Je kind bij jou in bed nemen lijkt een heel goede oplossing,maar dat is het niet !  Daarmee bevestig je dat dit een uitzonderlijke en gevaarlijke situatie is. Bij een wat angstig aangelegd kind loopt je het risico dat je kind helemaal niet meer in zijn eigen bed wil slapen. En geloof me, dat wil je niet.

Vaker nachtmerries

Als je kind vaker last van nachtmerries heeft moet je hem proberen te helpen. Dat kan bv door als hij in bed ligt met zware stem alle boze dromen te verjagen. Sommige kinderen vinden een dromenvanger fijn,want daar blijven alle boze dromen in hangen.

Het fijnste is als je kind zelf iets kan verzinnen tegen de nachtmerries. Kinderen hebben een heleboel fantasie en die kunnen ze voor dit soort zaken heel goed inzetten.

lees ook:  Je kleuter heeft een nachtmerrie

12 antwoorden
  1. Mirjam Hart zegt:

    Wat een leuke informatieve post!
    Van mijn jongens (3&12) weet ik zeker dat ze dromen, want die praten allebei in hun slaap. Hilarisch!
    Onze jongste van 1 slaapt heel licht, dus ik gok dat ze ook behoorlijke avonturen meemaakt ‘s nachts…

    Beantwoorden
  2. hippiemeisje zegt:

    Ik ben geen kind, ik heb wel vaak nachtmerries en die zijn soms zo levensecht dat ik er echt angstig van ben of zo. Bij kinderen is dat vaak nog eens zo erg, denk ik dan. Ik denk altijd dat het vooral belangrijk is, ze te zeggen en te laten voelen dat het normaal is dat ze zich zo voelen. En ze natuurlijk laten voelen dat hij nu wel veilig is…

    Beantwoorden
  3. Francis | Mamazetkoers zegt:

    Mijn dochter van bijna 4 kan al goed vertellen als ze gedroomd heeft en waar dat over ging. Soms zo zielig als ze in paniek wakker worden.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *