Baby A t/m D

Hier vind je allerlei informatie over baby verzorging op alfabetische volgorde.

ABCD - EFGH - IJKL - MNOP - RSTU - VWXYZ

Babyverzorging ABC

babyverzorging

Babyverzorging : A B C D

 

Aangifte

Binnen drie dagen na de geboorte moet de baby worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand in de plaats waar de baby is geboren. Aangifte kan worden gedaan door de vader of door iemand anders die bij de geboorte aanwezig was, bijvoorbeeld de kraamverzorgende.

 

Voor de aangifte is nodig: een trouwboekje of document van erkenning en een geldig legitimatiebewijs. Zodra er aangifte is gedaan, worden de gegevens door de Burgerlijke Stand doorgegeven aan de zogeheten entadministratie. De baby wordt in het inentingsprogramma opgenomen en al binnen een paar dagen komt er een verpleegkundige langs voor het hielprikje. Soms wordt het hielprikje door de kraamverzorgende gegeven.

Boertje 

Bij het drinken van de fles krijgen baby's vaak wat lucht mee naar binnen. Die lucht raken ze weer kwijt door een boertje te laten. Leg de baby rechtop tegen je aan en laat het hoofdje op je schouder rusten. Klop met je vlakke hand zachtjes op het ruggetje. Leg wel eerst een doekje op je schouder: met een boertje kan wat voeding meekomen.

Soms laat het boertje lang op zich wachten of hoeft de baby helemaal geen boertje te laten. De baby kan ook zonder boertje teruggelegd worden in bed. Mocht er dan toch nog een boertje dwarszitten, dan komt dat er alsnog gewoon uit, maar dit is voor de baby wat minder prettig.

Bloedsomloop

Soms zitten er op de huid van de pasgeborene wat onschuldige rode vlekjes. Deze worden veroorzaakt doordat de bloedvaten nog instabiel zijn.

De eerste dagen na de geboorte krijgen sommige baby's tijdens het slapen blauwe handjes en voetjes. Omdat de bloedsomloop nog niet optimaal werkt, bereikt het bloed nog niet alle uiteinden van het lichaam. Zodra de baby uit het bedje wordt gehaald, is hij meestal in een mum van tijd weer 'op kleur'.

 

 

 

 

 

Baby drinkt uit de borst van moeder

Borstvoeding

Moedermelk blijft de meest geschikte voeding voor een baby. Deze melk bevat afweerstoffen en voorziet in de behoeftes van een pasgeborene. Daarnaast stimuleert het zuigen aan de borst voor een juiste ontwikkeling van de kaak- en mond spieren. Borstvoeding geven brengt vele voordelen met zich mee. Soms vraagt het wel extra aandacht voor de voeding echt goed op gang komt, maar in de meeste gevallen lukt het geven van borstvoeding goed.

 

Colostrum

De eerste dagen dat de baby borstvoeding drinkt, krijgt hij colostrum binnen. Dit is een dunne, gelige vloeistof die bestaat uit water, eiwitten en mineralen. Hierin bevinden zich belangrijke afweerstoffen die de baby beschermen tegen oorontsteking en infecties van ingewanden en luchtwegen. Bovendien werkt het laxerend.

 

Vitamine D

Als je borstvoeding geeft dan bespreekt de kraamverzorgende of het consultatiebureau het toedienen van extra vitamine D. Meestal gebeurt dit in de vorm van druppeltjes. Vitamine D is belangrijk voor de botvorming. In flesvoeding is vitamine D al toegevoegd.

  Teken 0 punten 1 punt 2 punten
A Activity (Activiteit) Afwezig Armen en benen gebogen Actieve beweging
P Pulse (Hartslag) Afwezig Onder de 100 bpm Boven de 100 bpm
G Grimace (Grimas) Geen respons Grimas Niezen, hoesten, trekken
A Appearance (Uiterlijk) Blauw-grijs, geheel bleek Normaal, behalve extremen Normaal over gehele lichaam
R Respiration (Ademhaling Afwezig Langzaam, onregelmatig Goed, huilen