De verwende prinses en de schoolvakanties en de leerplichtwet

leerplichtwet

In het AD, een tijdje terug, pleitte een moeder voor snipperdagen op school.
Die leerplichtwet is maar ouderwets, zegt ze. Wat is haar motivatie ?

“Zelf heeft hij zich regelmatig in allerlei bochten gewrongen om zijn kinderen een dag voor de voorjaarsvakantie mee op wintersport te kunnen nemen ‘en niet in Zuid-Duitsland in 80 kilometer file te staan’.

Dan valt mijn mond toch 6 kilometer naar beneden. Omdat mevrouwtje en mijnheertje niet in de file willen staan, moet het schoolsysteem op de schop? Mevrouw Munten vindt vier snipperdagen in het onderwijs, heel redelijk….

Los van het feit, dat als iedereen een dag voor de vakantie weg kan, iedereen ook een dag van te voren gaat, en je dus met z’n allen op de snipperdag in de file staat…Hoe haalt die mevrouw het in haar hoofd? Ik kan maar een woord bedenken: verwende prinses! ( sorry dat zijn er twee)
Maar echt, wat een verwend gedrag zeg..

De bleekneusjes

Ik heb er echt nog nooit van gehoord dat kinderen een wintersport vakantie nodig hebben om op school goed te kunnen functioneren. Sterker nog, ik heb nog nooit gehoord dat kinderen überhaupt een vakantie nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Ho stop, dat is niet helemaal waar. Vroeger had je de Bleekneusjes. Dat waren kinderen uit sloppenwijken, die gedwongen met vakantie naar zee moesten om aan te sterken. Als je hun verhalen leest vonden ze het zelden leuk… Maar de laatste lichting bleekneusjes is 50 jaar geleden naar zee gestuurd…Dat tijdperk is allang voor bij. Ik neem het de dame uit de krant niet kwalijk dat ze dat niet weet. Geschiedenis is sowieso niet haar sterkste punt.

De leerplichtwet

“De leerplicht wet”, zo zegt ze dapper, stamt uit 1969. Uit 1969?? Lieve mevrouw de leerplicht wet is vele malen ouder. ( jammer he, dat u dat niet wist…) de leerplicht wet is namelijk uit  1874. Hij is bekend onder de naam: het kinderwetje van van Houten. Het verbood het laten werken van kinderen jonger dan 12 jaar. Veel ouders stuurden hun kinderen niet naar school, omdat ze mee moesten werken. School kostte geld, een kind dat werkte ( ja ook een kind van 5 jaar ) leverde geld op…
Het wetje maakte een uitzondering voor het werk in de mijnen: dat mocht al vanaf 10 jaar.

Veel mensen waren fel tegen deze wet. Fabrieken zagen hun goedkope arbeidskrachten verdwijnen, ouders wisten niet waar ze nu het geld vandaan moesten halen om het gezin te eten te geven. Ondertussen leefden en werkten kinderen in omstandigheden waar je hart ( en je maag) zich van omkeert…

Het duurde tot 1901 toen de leerplichtwet werd ingevoerd, dat kinderen definitief naar school konden.  De wet moest ouders dwingen hun kinderen naar school te sturen om ze te beschermen tegen kinderarbeid.

Lieve verwende prinses uit de krant. Ik denk dat de wet ouders nu moet dwingen hun kinderen naar school te sturen, om ze te leren dat je deel bent van een geheel en niet het middelpunt van het heelal. Om ze te leren, dat niet alles kan, alleen maar omdat het jou goed uitkomt.

https://www.ad.nl/binnenland/ouders-pleiten-voor-snipperdagen-br-voor-hun-kinderen~ae5a6586/

of lees : mijn kind verwend?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *