fbpx

De verhalen van meester Jaap in één bundel

12 december 2018| door: Kaat Krabbel |1259 Views|14 Comments
De verhalen van meester Jaap in één bundel

Voorlezen doen wij nagenoeg elke avond voor het slapen gaan.
Het is goed voor Dax (bijna 7 jaar) zijn woordenschat en hij leert hoe een goede zin is opgebouwd. Maar bovenal vind ik het een gezellig koester moment.
Samen in het grote bed een boekje voorlezen.
Soms probeer ik wel een beetje te sturen (ach je kan het ook manipuleren noemen) welk boek we gaan lezen. Want sommige boeken word je bij één keer voorlezen al niet blij, laat staan als je kind deze voor de vijftigste keer wilt lezen.

Liefde voor lezen bijbrengen

Dax is lid van de bibliotheek maar eerlijk gezegd komen we er nooit want ik ben dol op kinderboeken kopen!! Blij verrast was ik dan ook dat ik voor BabyenKind het verzamelboek van Meester Jaap mocht ontvangen en kon voorlezen aan Dax. Het boek is geschreven door Jacques Vriens en de illustraties zijn van Annet Schaap. Ik vind de tekeningen erg vrolijk  en ze passen goed bij de verhalen.

kinderboek meester Jaap

Een paar jaar geleden heb ik mijn stiefzoon al een tijdje voorgelezen uit het boek  “de Dikke meester Jaap.”
Hij had een hekel aan lezen en bij zijn moeder werd ook niet veel voorgelezen. Ik wilde hem laten zien dat er echt ook leuke boeken zijn voor jongens en probeerde de liefde die ik heb voor lezen over te brengen. Het was een succes.
Ik hoop zo dat ik Dax ook de liefde voor lezen kan bijbrengen. Voor hem zal leren lezen best moeilijk worden maar daarom is veel voorlezen ook zo belangrijk denk ik.

Alle verhalen van meester Jaap in één boek

De aller leukste, stoutste en gekste verhalen van meester Jaap zijn gebundeld in één mooi boek.
Een stevige kaft. Daar ben ik fan van, want soms weten die snelle kinderhanden een slappe kaft lelijk te maken. Ik hou er van als boeken mooi en netjes blijven. Maar liefst 255 bladzijdes over de verhalen van meester Jaap die les geeft aan groep 7.

De verhalen zijn herkenbaar en vol  humor geschreven.
Meester Jaap is niet een alledaagse meester, hij is een meester die spekkies in zijn la heeft liggen.
De kinderen kunnen een spekkie krijgen als ze het minst aantal fouten hebben in een dictee maar ook als je de meeste fouten hebt van de klas krijg je een spekkie. De spekkies komen in vele verhalen terug. Welk kind wil nu niet dat je een meester hebt,die een la heeft met spekkies?
Meester Jaap verkleed zich soms, is gek op rollenspellen, is eigenlijk een groot kind op zijn tijd. Maar toch ook een meester die de kinderen veel leert. Leren niet alleen vanuit een boekje maar vooral door dingen samen met de kinderen te doen. Ik denk dat dit veel kinderen aanspreekt.

 

kinderboek meester Jaap

Waar gaat het boek over?

De onderwerpen zijn heel uiteen lopend: van luizen hebben, pesten, het overlijden van een opa tot het geven van seksuele voorlichting. Ik heb gemerkt dat veel verhalen mij aanleiding geven om op een luchtige manier dingen met Dax te bespreken. Zo is er ook een verhaal over een potloodventer die de kinderen hebben gezien. Ik probeer mijn zoon soms te waarschuwen voor dit soort figuren en wat hij dan moet doen, door de verhalen van meester Jaap heeft hij een voorbeeld en praten we er daarna nog even over door.
Bovenal hebben we samen vooral heel erg gelachen om veel verhalen, het verhaal bijvoorbeeld van de stiekem plasser was een herkenbaar verhaal.

Doelgroep

Ik denk dat het boek geschikt is vanaf een jaar of 8. Dax is bijna 7 en veel verhalen zijn voor hem zeer geschikt en herkenbaar. Onderwerpen zoals surprises maken (hij gelooft nog in sinterklaas) en seksuele voorlichting heb ik overgeslagen. Woorden als lulletje of stop een rotje in je reet heb ik nog even iets anders voor verzonnen. Is hij wat ouder dan heb ik er geen problemen mee hoor. Dit zijn de dingen die kinderen zeggen en hoe heerlijk is het dat ze dat ook horen of zelf lezen. Meester Jaap zegt daar wel iets van, dus er zitten genoeg leermomenten in het boek.

Wel of niet kopen?

Ik vind het boek een enorme aanrader en verheug me nu al op al die uren voorleesplezier die we samen gaan hebben. Als Dax eenmaal zelf kan lezen is het ook een fijn boek voor hem. Niet te lange verhaaltjes en duidelijke letters. Mocht je dus nog op zoek zijn naar een leuk boek voor onder de kerstboom voor je kind? Kies Meester Jaap !

Stiekem hoop ik dat Dax ooit een echte meester Jaap zal krijgen.
Wat mij betreft verdient elke kind een leerkracht als meester Jaap!

 

 

Benieuwd naar meer kronkels/krabbels van mijn hand?
Op mijn pagina Kaat Krabbelt en Facebook Kaat Krabbelt laat ik je meekijken in mijn leven

 

 

14 Comments on this topic

  • Avatar

   Krystle/Batboy

   12 december 2018 at 1:15 pm

   Hier lees ik de jongens ook elke avond voor. Dit lijkt mij ook wel leuk om voor te lezen aan mijn oudste. Nu lees ik elke avond 2 hoofdstukken uit het boek van Dolfje weerwolfje

   • Avatar

    Kaat Krabbel

    AUTHOR
    13 december 2018 at 8:59 am

    Dolfje Weerwolfje ben ik ook zo fan van.
    Ik vind Meester Jaap echt een aanrader 🙂
    Veel leesplezier

  • Avatar

   Lizzie

   12 december 2018 at 1:26 pm

   Heerlijk die kinderboeken. Heb altijd met veel plezier gelezen vroeger. Nu heb ik er eigenlijk de rust niet meer voor. Lees alleen op vakantie.

   • Avatar

    Kaat Krabbel

    AUTHOR
    13 december 2018 at 9:01 am

    Ik herken het !
    lees veel op mijn mobiel maar wat mij betreft gaat er niks boven een ouderwets papierenboek.
    Heb me echt voorgenomen om meer te gaan lezen. Bv voor het slapen gaan of in de trein onderweg naar werk

  • Avatar

   nicole orriens

   12 december 2018 at 2:30 pm

   Als ik de onderwerpen zo lees worden er echt wel serieuze kwesties besproken in dit boek. Ik ben er nu wel nieuwsgierig naar.

   • Avatar

    Kaat Krabbel

    AUTHOR
    13 december 2018 at 9:03 am

    Dat is het mooie ervan vind ik. Er worden hele lollige situaties beschreven (zoals meester Jaap die verkleed op de schoolfoto gaat) maar ook serieuze onderwerpen zoals waarom Fatima een hoofddoekje draagt etc.

  • Avatar

   Danielle

   12 december 2018 at 2:42 pm

   Lijkt mij een super leuk boek voor kinderen!

   • Avatar

    Kaat Krabbel

    AUTHOR
    13 december 2018 at 9:05 am

    Ja en voor ouders ook om voor te lezen.
    Misschien ben ik wel een beetje gek net als meester Jaap 🙂 dat ik het daarom zo leuk vind

  • Avatar

   Naomi

   12 december 2018 at 3:14 pm

   Heerlijk kinderboeken vind zelf ze ook nog leuk om te lezen deze kende ik nog niet

   • Avatar

    Kaat Krabbel

    AUTHOR
    13 december 2018 at 9:06 am

    Ik vind ze zelf ook leuk om te lezen daarom altijd op zoek naar nieuwe boeken.
    Deze bundel heeft gelukkig veel verhaaltjes zodat we nog even voort kunnen.

  • Avatar

   Wanda

   12 december 2018 at 9:08 pm

   Bedankt voor de tip! Mijn neefje van 9 is binnenkort jarig en gek op voorlezen, dus dit lijkt me een heerlijk cadeautje voor hem!

   • Avatar

    Kaat Krabbel

    AUTHOR
    13 december 2018 at 9:07 am

    Oh echt een mooi cadeau voor hem dan !
    Misschien mag je hem daarna ook lezen 😉

  • Avatar

   isa

   12 december 2018 at 9:49 pm

   Hmm ik zal er nog even mee wachten – zoonlief is 3, haha. Ik ga wel heel graag naar de bib, elke keer weer wat anders!

   • Avatar

    Kaat Krabbel

    AUTHOR
    13 december 2018 at 9:08 am

    ha ha wacht er dan inderdaad nog maar even mee 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *