De Raw-Vegan-Paleo-Vege-Flexitarische vleeseter

way of life

Worden jullie er ook wel eens gek van? Al die voedseltrends? Om nog maar te zwijgen van alle diëten (way of life) die als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn de afgelopen jaren.

Vuur? Nergens voor nodig!

way of life

Wat ik me echt afvraag is of het echt wel zo goed is. En dan voornamelijk voor de mens zelf. Want ik kan me zo voorstellen dat je essentiële bouwstoffen mist als je je dieet beperkt tot alleen plantaardig. Zoals bij veganisme.

En hoe zit het met raw food? Want dat is ook veganistisch, maar betekent ook nog eens het niet verhitten, braden, koken of grillen van voedsel. Terug naar de oertijd. Toen we nog geen flauw idee hadden wat vuur was. Ook in dit voedingspatroon zullen best wel wat vitamines ontbreken. Zeker ook omdat ook zuivel en eieren niet op de ‘raw food menukaart’ staan.

Het klinkt super gezond, maar door hele voedingsgroepen links te laten liggen is het tegenovergestelde waar. Het Voedingscentrum heeft een aardige lijst opgesteld. Laat mij dus maar even het vuurtje opstoken door te zeggen dat ik daar niet aan ga beginnen. Want om nu supplementen te gebruiken omdat mijn oh zo “gezonde” voedingspatroon tekorten oplevert dat lijkt me een beetje raar. Die hadden ze in de oertijd toch ook niet.

Of wacht… daar werden de mensen ook gewoon niet ouder dan 30, hooguit 40 jaar.

Prehistorisch dieet

Nog zo’n oertijd dieet is Paleo. De volgers denken te weten wat onze prehistorische voorouders wel en niet aten en hebben daar een dieet op gebaseerd. Opvallend hierin is dat daarbij vooral veel rood vlees gegeten wordt. Suiker, aardappelen en graan- en zuivelproducten zijn niet toegestaan. Dit omdat ons DNA nog niet doorheeft hoe wij dit moeten verwerken. Toch is dat niet de enige reden. Volgens blogger Mitchel van Duuren is de reden voor het opnemen van granen in de ‘Schijf van Vijf’ louter financieel gewin voor onze overheid en heeft het niets met onze gezondheid te maken Dat je het maar even weet…

Hier gaan mijn sceptische raderen draaien en google ik erop los. Is dit echt zo? Ik kom een oud artikel tegen waarbij hoogleraar levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit Tiny van Boekel uit de doeken doet hoe slecht een en ander eigenlijk is. Valt best mee dus. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!

Snel schenk ik nog een heerlijk glas melk in en eet ik wat rauwkost. Doe ik met dat laatste gelijk even mee aan de hype van raw food.

way of life

Even de flexitariër uithangen

Natuurlijk kan het ook minder extreem en kunnen we er ook voor kiezen om vegetarisch te eten. Dus wel een eitje maar geen vlees. Of misschien is het verstandiger om flexitariër te worden.  Gewoon bewust af en toe een dag of twee geen vlees eten. Om wat voor reden dan ook.
Hierdoor blijft je voedingspatroon, in mijn ogen, een stuk afwisselender en gezonder. Missschien zijn we daarvoor ook wel gebouwd. We hebben tenslotte niet voor niets zowel snijtanden als molaren (maalkiezen) en behoren daarmee tot de omnivoren, oftewel alleseters .

Way of life

Uiteindelijk realiseer ik me dat iedereen het voor zich moet weten. Toch als afsluiting nog een snelle overweging…

Als moeder van drie “lust-ik-niet!” kinderen, als echtgenote van een echte “schat-ik-steek-de-barbecue-alvast-aan-vleeseter” man. Als Shirl, die al moeite genoeg heeft om gezond te leven tussen alle bedrijven door. Ik doe wat mij goed lijkt. Soms met vlees, soms een vegetarisch menuutje. Dan een brooddag met een heerlijk gebakken eitje. Dan weer Hollandse pot of een soepje.
Oh, en daar hoort zeker ook gewoon een lekker patatje of een pannenkoek bij op z’n tijd.  Want welke moeder is niet gewoon blij als ze haar gezin met smaak ziet eten. Wat voor ‘way of life’ je er ook op nahoudt.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *