De ontwikkeling van je peuter 3 en een half jaar

ontwikkeling peuter 3 jaar 6 tot 9 maanden

De ontwikkeling van je peuter 3 en een half jaar

Emotionele ontwikkelingen van je peuter:

Nachtelijke angsten
Nachtelijke angsten zijn heel gewoon bij kinderen van deze leeftijd, en ze kunnen over van alles gaan, van harde geluiden tot de angst om verlaten te worden door pappa en mamma….en het is niet zo raar dat ze dat denken. Nu ze onafhankelijker zijn geworden, hebben ze gemerkt dat zij weg kunnen gaan bij papa en mama, maar nu beginnen ze zich te realiseren dat papa en mama dat ook bij hen kunnen doen!

Voor ouders is het balanceren, je wilt je kind geruststellen, maar je wilt zijn angst niet groter maken. Hoe te handelen hangt sterk af van de persoonlijkheid van je kind. Voor sommigen is het geruststellend als je de monsters verjaagt. (Persoonlijk had ik erg veel succes met op luide toon de slangen te verordenen de kamer te verlaten. EN WEL NU).

Maar de meer wetenschappelijke typetjes kunnen dit opvatten als een bewijs dat die monsters dus echt bestaan! Deze kinderen kun je dus het best uitleggen dat in het donker gewone dingen er wel eens anders uitzien dan in het licht. Een nachtlampje kan ook wonderen doen. Wat je ook doet, probeer nooit de angst te bagatelliseren, of zeg dat grote kinderen toch niet bang zijn. “Doe niet zo gek, monsters bestaan niet”, is een logica die volkomen aan je kleuter voorbij gaat. Voor hem is het echt, levensecht. Dus zorg ervoor dat je kind je blijft vertrouwen en met zijn angsten bij je komt.

Het verschil tussen fantasie en werkelijkheid

Het verschil tussen fantasie en werkelijkheid ontdekken is een langzaam proces. Op dit moment is je kind op een interessante tweesprong: hij gebruikt nog steeds wat de psychologen “magisch denken” noemen. Dat wil zeggen hij kent eigenschappen toe aan voorwerpen en mensen, die onmogelijk zijn, maar voor de kleuter heel logisch.

Je kind kan bijvoorbeeld geloven dat een brief die in de brievenbus gestopt wordt, direct doorvliegt naar het huis van oma, voor wie de brief bedoelt is. Hij kan geloven dat tijgers in bomen wonen en dat vogels tegen hem praten en dat er echt een mannetje in de maan zit.

Sommige dingen die volwassen zeggen neemt hij ook letterlijk. “Die muggen eten ons helemaal op”, dat kan hij heel letterlijk nemen. Maar (en dat is het boeiende van deze tweesprong) tegelijkertijd begint hij te beseffen dat het niet helemaal klopt. Zijn vliegtuigje vliegt niet echt. Pino woont niet in de tv. Dit proces duurt jaren. Er zijn nog genoeg 8-jarigen die in de tandenfee en Sinterklaas geloven. Maak je daar maar geen zorgen over: eigenlijk is het heel fijn als je een klein beetje magisch denken mee neemt in je volwassen bestaan.

Wat kan je nog meer verwachten van de ontwikkeling van je peuter 3 en een half jaar

de ontwikkeling van je peuter 3 en een half jaar

de ontwikkeling van je peuter 3 en een half jaar

Stoer

“Kijk. mama, kijk”, roept je kleuter, terwijl hij van de glijbaan glijdt, hoofd eerst. Hij wordt steeds stoerder en zijn overmoedigheid knijpt je hart soms samen (niet dat je kleuter dat merkt, laat staan dat hij zich er iets van aan trekt). Kleuters vinden het heerlijk om te laten zien wat ze nu weer kunnen. En gelijk hebben ze! Als ze ruim 3 zijn kunnen kleuters op hun tenen lopen, op één been staan, op een driewieler rijden. Om hen te helpen deze grove motoriek verder te ontwikkelen, moeten ze op zijn minst een uur per dag echt kunnen ravotten, het speeltuintje om de hoek geeft genoeg mogelijkheden om te rennen, te klimmen en te klauteren. Wat meer georganiseerde spelletjes, hinkelbanen, balspelletjes, touwtje springen, versterken hun coördinatie, gevoel en uithoudingsvermogen. Doe als ouder lekker mee. Ook goed voor jouw conditie (en het spaart de sportschool uit).

Driftbuien

Ze zijn drie, maar ze hebben nog regelmatig driftbuien en zijn dan nog even uit hun doen als een jaar geleden (en hou je vast het kan nog wel een jaartje duren). Wanneer je kleuter op volle sterkte een driftbui heeft, probeer dan vooral niet redelijk te praten, ook al praat hij normaal nog zo goed. Blijf rustig en zelfs wat afstandelijk. Jouw boze stem zal de situatie alleen maar erger maken. Als het kan, negeer het dan. Als je in een openbare gelegenheid bent, kun je je boze kleuter misschien mee nemen naar een rustig plekje. Er is een heel belangrijk verschil met de driftbuien van een jaar geleden. Het geheugen van je kind is een stuk beter.

Op deze leeftijd toegeven, schept gevaarlijke precedenten. Je kleuter wordt woedend in de supermarkt omdat jij de zak snoep niet hier en nu wil open maken. Je voelt je opgelaten, met al die mensen die het zien. En zegt, terwijl je de zak openmaakt: “Nou vooruit, voor deze ene keer.” Vergeet het maar!! Je kleuter weet nu wat hij de volgende keer moet doen! Wat erg goed helpt, is het belonen van goed gedrag. “Nou “, zeg je tegen hem, “wat was jij lief bij het winkelen, je hebt niet een keer gezeurd. Jij hebt wel een snoepje verdiend. “

de ontwikkeling van je peuter 3 en een half jaar

De ontwikkeling van je peuter 3 en een half jaar

Spelen

Soms, als je kijkt hoe je kind speelt, denk je bij jezelf dat deze later carrière gaat maken in het theater. Driejarigen besteden veel tijd aan het verzinnen van allerhande gesprekken, daarbij kunnen ze ook nog verschillende stemmen opzetten. Een diepe bromstem voor volwassenen en een hoog stemmetje voor baby’s. Deze prachtige spraakvariaties, zijn het bewijs dat je kind grip krijgt op hoe taal gebruikt wordt. Luister goed en je zult heel bekende zinnen en intonaties horen.

Je kind krijgt door dat volwassen tegen elkaar anders praten dan tegen bijvoorbeeld kinderen. Of dat jij tegen de ene buurvrouw anders praat dan tegen de andere. Onbewust oefent hij al die verschillen in zijn spel. Dat is een van de redenen waarom driejarigen zulke heerlijke kletskousen zijn.

Lees verder de ontwikkeling van je peuter volgende kwartaal

 

de ontwikkeling van je peuter 3 en een half jaar

de ontwikkeling van je peuter 3 en een half jaar

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *