fbpx

De ontwikkeling van je dreumes in maand 22

27 februari 2011| door: Felice Veenman |10846 Views|0 Comments
De ontwikkeling van je dreumes in maand 22

de ontwikkeling van je dreumes van 22 maanden.
*uitdagingen *omgaan met teleurstellingen *eigen willetje

 De emotionele ontwikkeling: Uitdagingen aangaan

Zo ondertussen begint je kind duidelijk ideen  te krijgen over wat hij wil bereiken in z’n leventje. De grasmaaier over het pad duwen om maar eens iets te noemen. Wanneer jij die mooie plannen verstoord, is hij uit z’n doen. Je kunt zien wanneer hij blij is en trots op zichzelf en wanneer hij zich gefrustreert voelt. Het is allemaal onderdeel van z’n ontwikkeling naar zelfstandigheid.

ontwikkeling dreumes 22 maanden
ontwikkeling dreumes 22 maanden

Prijs de pogingen, niet de sucessen, help je dreumes om te leren omgaan met teleurstellingen.”Goed zo, je kan al bijna zelf je schoen aan trekken”, klinkt echt beter dan: “zal mamma het maar doen”. Want ook al wil je hem nog zo graag helpen, je kind wil het graag zelf doen !

ontwikkeling dreumes 22 maanden
ontwikkeling dreumes 22 maanden

Een weg om het willetje

Machtsstrijd lijkt wel overal op de loer te liggen, over de eenvoudigste  dingen kan je, dank zij je kind’s werkelijk formidabele wilskracht, ruzie krijgen. Hoe kun je ruzies voorkomen, of op z’n minst hanteerbaar houden.

Afleiding is het sleutel woord. Omdat de concentratie van je dreumes  hooguit 10 minuten duurt, kun je hem makeklijk afleiden met iets anders of een grapje. De wens, die daarnet nog zo sterk was, is omgebogen naar iets anders, zonder dat de vonken er af spatten.

Een heel erg koppige dreumes, kan meegaan in de verandering en zich dan opeens herinneren dat hij eigenlijk iets heel anders wilde, en zijn hele verhaal opnieuw beginnen. Maar dan nog heeft de afleidingstruc hem lang genoeg afgeleid, om jou tijd te geven te bedenken wat je met de situatie aan moet.

ontwikkeling dreumes 22 maanden
ontwikkeling dreumes 22 maanden

De eisen van je dreumes

Je onderbreken in een gesprek is een heel goede manier voor je kind om je aandacht te krijgen. Het is lastig , maar het werkt !

Dreumessen vragen het liefst aandacht als hun ouder lijkt te verdwijnen (letterlijk of figuurlijk), bijvoorbeeld als je aan de telefoon zit. Op deze leeftijd is het nog gewoon het handigst als je zaken als lekker telefoneren uitstelt tot je kind z’n middagslaapje doet. Als je druk bezig bent, zorg dan dat je contact met je kind houdt door hem regelmatig aan te kijken, over z’n bol te aaien en dat soort dingen. Zeg niet: “over  5 minuutjes”, want weet een dreumes veel wat 5 minuutjes is ! Elke minuut kan voor hem een eeuwigheid zijn. En controleer even vlug of je kind alleen aandacht wil, of dat er ook andere zaken zijn (een vuile luier bijvoorbeeld) die aandacht nodig hebben.

Als je kind je onderbreekt, geef niet onmiddleijk toe. Door ter plekke onmiddelijk op hem in te gaan, leer je hem dat een gesprek doorbreken effectief en sociaal geacepteerd is. Maar blijf realistisch ! Je dreumes kan best 2 minuten wachten. Maar geen half uur.

ontwikkeling dreumes 22 maanden
ontwikkeling dreumes 22 maanden

 Nieuwe smaken

Hoe krijg je je kind zover dat hij onbekende dingen wil eten ? Blijf ze op het menu zetten. Ook als hij zelfs maar weigert ze aan  te raken, laat staan ze te proeven. Laten  zien is de manier. Er zijn deskundigen die zeggen dat een kind wel 20 keer iets gezien moet hebben, voor hij het gaat eten

Hou de porties erg klein, dan zien ze er minder  intimiderend uit. Probeer het op verschillende manieren te koken. Een roosje brocoli ziet er heel anders uit in kaassaus, bij voorbeeld. Dwing je kind niet iets te eten en dwing hem ook niet z’n bord leeg te eten. Je wil dat eten geassocieerd wordt met gezelligheid. En trouwens: niemand lust alles.

En nu we het er toch over hebben : verwacht ook nog geen perfecte tafelmanieren op deze leeftijd.

ontwikkeling dreumes 22 maanden
ontwikkeling dreumes 22 maanden

Taal

Je dreumes begrijpt veel meer woorden dan hij kan zeggen, begrip van de taal is een onmisbaar instrument om taalvaardigheid te verwerven. Dus zijn woordenschat is waarschijnlijk veel groter dan je denkt. Op deze leeftijd nemen kinderen ook intonaties over. Let maar eens op. Zeg jij altijd OOH nee,HE, dan hoor je dat nu precies zo uit de mond van je kind…

Je kind kan lichaamsdelen benoemen of aanwijzen en  min of meer meezingen met kinderversjes.

Lees verder de ontwikkeling van je dreumes met 23 maanden

lees ook  

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *