De montessorischool

Wat is dat, de Montessori school?

De grondlegger van deze vorm van onderwijs is Maria Montesorri.
Zij zag dat scholen eigenlijk helemaal niet keken naar waar een kind aan toe was. Een kind moest in een bankje zitten en leren. Maria besloot dat dat beter kon.  En dat je van het kind uit moest gaan Zij constateerde dat een kind allemaal ontwikkelingsfasen doorloopt en dus ook steeds een andere belangstelling heeft.

Het materiaal op de Montessori school

Bij elke fase hoort dan ook ander materiaal waarmee het kind aan de slag gaat. Bij dit type onderwijs kiezen kinderen wat ze gaan doen en zij doen dat zo lang als ze willen. Op de Montessori school zitten 3 leeftijdsgroepen door elkaar. Een kind is op die manier eenmaal het jongste, eenmaal het middelste en eenmaal het oudste kind. In plaats van dat het altijd dezelfde positie in de klas inneemt. Want ook van z’n positie in de klas kan een kind veel leren. Er zijn ongeveer 160 basisscholen die deze methode hanteren.

Montessori school in de praktijk:

    • Weinig tot geen klassikale lessen: kinderen krijgen dag- of weektaken die op een bepaald tijdstip af moeten zijn. De leraar is hierbij een begeleider.
    • Er zijn groepen met kinderen van verschillende leeftijden, opgesplitst in drie jaarlagen, zodat het kind een keer de jongste, de middelste en de oudste is.
    • Niet de docent, maar het kind corrigeert fouten. Aan de hand van antwoordkaarten corrigeren kinderen hun gemaakte opdrachten en leren zo zelf wat zij niet goed hebben gedaan.
    • Er is geen cijferbeoordeling; geen rapporten met cijfers dus. De ‘docent’ houdt een registratie bij waarin is vastgelegd welke activiteiten het kind gedaan heeft en hoe dit is uitgevoerd.
    • Er wordt gewerkt met speciaal ontworpen lesmateriaal, ook wel ontwikkelingsmateriaal genoemd, waarbij het kind zelf ontdekt hoe de verschillende materialen te gebruiken, bijvoorbeeld het stapelen van blokken.

Kortom, je kindje leert in het Montessori onderwijs zelfstandig te werken in vrijheid, maar wordt niet helemaal losgelaten. Realiseer je dat je kindje nauwelijks klassikaal les krijgt en de vaardigheden die hij of zij op een bepaalde leeftijd heeft, kan afwijken van de vaardigheden van leeftijdsgenoten op een ‘gewone’ school.

bron http://www.montessori.nl/20/maria-montessori.html

Lees verder Mijn kind: de basisschool De basis over basisscholen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *