De luie mensch

het belang van lezen

Het lijkt haast wel of we met z’n allen steeds luier, of in ieder geval gemakzuchtiger worden. Steeds vaker worden zaken gecombineerd waardoor je tijdens een taak gelijk wat ontspanning zou hebben. Ik vraag me af of deze trend wel echt goed te noemen is. Gaan we niet aan het belang van lezen voorbij als we alleen nog maar  boeken luisteren, terwijl we iets anders doen?

Ingespannen ontspannen

Manlief en ik zitten in de auto. Tijdens het beluisteren van Gerard Ekdom op Radio 10 luisteren we naar een item. Een man vertelt over een nieuw concept, het gesproken tijdschrift. Iets dat, denk ik, alleen in navolging van de luisterboeken ontwikkeld kan zijn.

Al luisterend, begin ik me serieus het volgende af te vragen:  Is het nu echt de bedoeling dat we ontspannen als we met dagelijkse werkzaamheden en beslommeringen bezig zijn? Dus: als je de ramen lapt gelijk maar even een artikel uit een tijdschrift luisteren. Vooral niet lekker in de zon met een kop thee of koffie een momentje voor jezelf, even lekker luisteren, maar door, door, door.

het belang van lezen

Kan niet goed zijn

Er flitsen termen als meditatie en mindfulness door mijn gedachten. Hele trainingen worden gegeven om je maar te leren hoe je moet ontspannen. Hoe je in het moment moet blijven. Daar kunnen we dus onze kont mee afvegen. Er is geen sprake meer van een pauze nemen of bewust even niks. Ik kan me niet indenken dat dit bijdraagt aan een gezonde samenleving.

Daarbij levert het munitie voor de“ jeugd van tegenwoordig” om vooral, maar geen boek te pakken. Om zichzelf even af te sluiten van de buitenwereld. Alsof de gemiddelde puber überhaupt al een excuus nodig heeft om zich af te willen sluiten.

Denkend hieraan dwalen mijn gedachten af naar mijn eigen kroost. Lezen staat namelijk niet heel hoog op hun prioriteitenlijstje. Met alle beeldschermafleiding zag ik geen andere oplossing dan het lezen verplicht stellen. Al is het maar 15 minuten. Echt, ik vind het belang van lezen te groot, om helemaal niks te doen. Die dwang maakt nu dat mijn kinderen vinden dat ze de hele dag door moeten lezen van mij…

Alsof jij zo braaf was

Vooral voor de oudste, die volgend jaar naar de middelbare gaat, zal er toch een verandering van mindset moeten komen. Ik kan me herinneren dat ik op de middelbare school een heleboel boeken moest lezen om aan mijn punten te komen.

Zij zal waarschijnlijk met argumenten komen als “Ik lees de samenvatting wel!”, “Geef mij maar een luisterboek” of “Alsof jij zo braaf was op de middelbare school!” 

En dan hebben we het nog niet eens over de meer creatieve varianten.

Het belang van lezen: leuk en leerzaam

Met het zoeken naar argumenten zal zij compleet voorbij gaan aan alle redenen waarom je wel een boek zou “moeten” pakken. Het feit dat lezen ontspannend kan zijn, leuk kan zijn en leerzaam is. Want door te lezen vergroot je je kennis. Kennis over de wereld, andere culturen en je woordenschat. Om nog maar niet te praten over je inlevingsvermogen.

Het is het dus meer dan waard om een boek uit te zoeken wat je aanspreekt, je op te krullen in een luie stoel en even een half uur (of langer) te verdwalen in een andere wereld. 

Zie onze kinderen tegen die tijd, maar zover te krijgen dat ze dat ook inzien.

Boekentips

Nu lijkt het alsof mijn kinderen nog nooit een boek uit hebben gekregen. Nou, dat is ook niet waar. Gelukkig!

Als afsluiting wil ik dan ook de favoriete boeken van mijn kinderen delen.

De jongste is hè-le-maal in de ban van de Gorgels. Na deel 1 zijn nu ook deel 2 en ook een derde boek in huis. Met haar bijna zeven jaar kan ze zelf lezen, maar hoe fijn is het om dit samen met mama te doen, of je gewoon lekker voor te laten lezen?! Jochem Meijer spreekt met de avonturen van Melle en Bobba enorm aan!

Zoonlief kiest op basis van de spellen die hij speelt. Zo heeft hij een flinke reeks Minecraft boeken op de plank. Daarnaast staat er een en ander van Lego Ninjago. Het interesseert hem en daardoor leest en leert hij. Dat werpt vruchten af want zijn leesniveau is hoger dan je zou verwachten.

Oudste dochter is, zoals gezegd, rijp voor de middelbare school. In haar laatste jaar van de basisschool gaat haar boekbespreking over “Escapeboek”.

Iedereen is momenteel in de ban van Escaperooms, dit is de leesbare variant. Ivan Tapia neemt je mee op speurtocht. Door de raadsels op te lossen ga je kriskras door het boek tot je de uitgang hebt gevonden. Tijd voor een deel twee volgens dochter die wel van wat nadenkwerk en interactie houdt.

Lees ook van Shirl : De Raw-vegan-Paleo-vege-flexitariërFlexitarier

1 antwoord
  1. Mama Jezz zegt:

    Mooi geschreven! Lezen is belangrijk en tot nu toen vindt mijn dochter van 6 het ook erg leuk! En de Gorgels hebben wij ook pas ontdekt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *