fbpx Back to Top

Babyverzorging ABC: de R, S, T, U

14 januari 2018| by: Felice Veenman |1329 Views|0 Comments
Babyverzorging ABC: de R, S, T, U

Babyverzorging ABC: de R, S, T, U

Reflexen

Meteen na de geboorte worden de reflexen van de baby bekeken. Reflexen zijn instinctieve bewegingen en dienen in feite om te overleven.

In de eerste dagen en weken heeft de baby sommige daarvan hard nodig. Ze blijven bestaan totdat de baby de onwillekeurige bewegingen vervangt door willekeurige. Dit gebeurt in de loop van een maand of drie.

De zuig- en slikreflexen zorgen ervoor dat hij aan de tepel of de speen zuigt en het colostrum en de melk doorslikt. Als je je pink in zijn mondje steekt, zuigt hij daar ook flink op.

De wang- of zoekreflex maakt dat hij bij aanraking zijn wangetje in de richting van de borst keert.

Andere reflexen heeft hij niet meteen nodig, maar vormen de aanzet tot willekeurige bewegingen. Als je je vinger in zijn handje legt, dan zal hij die vastgrijpen. Als je de baby onder de armen vasthoudt en laat ‘lopen’, zal je zien dat zijn beentjes loopbewegingen maken.

Deze reflexen verdwijnen na een tijdje en worden in de loop van het eerste jaar vervangen door bewust grijpen en lopen.

Regeldagen

Het groeiproces van een baby verloopt niet altijd even regelmatig. Soms kan hij opeens een groeispurt maken. Dan heeft hij meer voeding nodig.

De baby huilt dan om aan te geven dat hij honger heeft. Door hem vaker aan te leggen neemt de melkproductie en dus ook de hoeveelheid voeding toe. Na een paar dagen is de hoeveelheid voeding afgestemd op de nieuwe behoeften van de baby.

Regeldagen kunnen altijd voorkomen, maar vaak vallen ze rond de zes weken en drie maanden. Of bijvoorbeeld na een dagje uit of in het weekend als de moeder een paar dagen heeft gewerkt. Soms duurt het opnieuw regelen van de melkproductie maar 1 dag, soms 7 dagen.

Slapen

De meeste pasgeboren baby’s vallen na het drinken in slaap. Sommige baby’s worden alleen wakker als ze honger hebben. Ze eten, boeren, liggen nog wat op schoot en slapen daarna weer in.

Er zijn ook baby’s die opvallend actief zijn. Ze vallen weliswaar na het voeden in slaap, maar zijn ook snel weer wakker.

Elke baby ontwikkelt zijn eigen slaappatroon. Als de baby overdag veel slaapt en de ouders ‘s nachts uit de slaap houdt, probeer dan om zijn ritme iets te verleggen door bijvoorbeeld een duidelijk onderscheid aan te geven tussen dag en nacht. Zo kun je overdag tijdens het slaapje de gordijnen open laten en deze ‘s nachts sluiten.

lees meer

Talgkliertjes

Soms kan een pasgeboren baby kleine, witte pukkeltjes op zijn gezicht hebben. Die ontstaan doordat de talgkliertjes verstopt zitten. Als de huid na een week of drie is gestabiliseerd, verdwijnen de plekjes meestal snel.

Temperatuur

De temperatuur van een pasgeboren baby dient regelmatig te worden gecontroleerd. Voor een baby is 36,5 tot 37,5 graden normaal. Heeft hij hoger dan 38 graden, dan heeft hij koorts.

Het is belangrijk om te weten of uw baby een normale temperatuur heeft, omdat hij zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet kan regelen.

Is hij te koud, dan kunt u hem een kruik geven, is hij te warm, dan kunt u hem iets uittrekken.

Veel baby’s hebben koude handjes. Dit zegt niets over hun echte temperatuur. Gebruik koude handjes nooit als reden om de baby een kruik te geven.

Na ongeveer een week kan de baby zijn lichaam zelf op temperatuur houden.

Tummytub

In plaats van in een badje kun je een pasgeborene ook baden in een tummytub. Veel baby’s vinden dit prettiger, omdat dit het besloten gevoel van de baarmoeder nabootst. Een ander voordeel van de tummytub is dat je veel minder water gebruikt dan voor een badje en deze makkelijker te vullen en te legen is.

Uitkoken flesjes en spenen

Kook flessen en spenen voor gebruik eerst uit. Leg de flessen gedurende tien minuten in een pan met kokend water. Zorg wel dat ze onder water staan. Kook de laatste 3 minuten ook de spenen mee.

Laat de flessen vervolgens met de opening naar beneden uitlekken op een schone theedoek.

Eenmaal in gebruik, is drie minuten uitkoken voldoende.

Uitkoken gebeurt de eerste 6 weken dagelijks. Totdat de baby 6 maanden is moeten flessen en spenen tweemaal per week worden uitgekookt.

Spoel de flessen na het voeden goed om, zodat er geen melkresten meer in zitten en borstel ze daarna schoon met een daarvoor bestemde flessenborstel. Doe hetzelfde met doppen en spenen.

Berg spenen en flessen altijd droog op. Gebruik spenen niet langer dan 6 weken en controleel regelmatig of er geen scheurtjes in de spenen zitten.

Tegenwoordig zijn er voor het uitkoken ook handige flessensterilisators verkrijgbaar.

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *