fbpx Back to Top

Babyverzorging ABC: de M, N, O, P

14 januari 2018| by: Felice Veenman |1317 Views|0 Comments
Babyverzorging ABC: de M, N, O, P

Babyverzorging ABC: de M, N, O, P

Meconium

Binnen 24 uur na de geboorte zal de baby een zwarte, plakkerige massa uitscheiden, meconium genaamd. Dit betekent dat het maag-darmkanaal goed functioneert. Soms verlaat het meconium al tijdens de geboorte het lichaam van de baby. Het bestaat uit afvalstoffen die de baby tijdens zijn verblijf in de baarmoeder heeft verzameld. Pas na een dag of twee, drie komt de gewone ontlasting op gang.

Nageltjes

Babynageltjes groeien erg snel. Soms krabben ze zichzelf in het gezicht. Vijl de nageltje met een kartonnen vijltje voorzichtig bij. Vaak ook breken de nageltjes bij kleine baby’s vanzelf af.

Knippen is bij die heel kleine vingertjes niet aan te raden: de kans is groot dat  u teveel afknipt en de nagels scherpe randen krijgen waarmee de baby zichzelf kan krabben. Als de baby zes weken is, kunnen de nageltjes worden geknipt met een speciaal babynagelschaartje.

Navelstreng

Na de geboorte is de baby nog even met de moeder verbonden door de navelstreng. Er stroomt dus nog bloed van hem naar de placenta en omgekeerd. Na enkele minuten houdt dit op en is de baby in staat om op eigen kracht verder te gaan. De navelstreng wordt afgeklemd en daarna doorgeknipt.

Het navel stompje droogt langzaam in en laat na een dag of zeven, acht vanzelf los. Een enkele keer krijgt de baby een lichte zwelling bij de navel. Zo’n navelbreukje trekt meestal weg naarmate de baby ouder wordt.

Oogjes

Door de druk op het hoofdje tijdens de weeen komen veel baby’s ter wereld met enigszins gezwollen oogleden. Binnen een paar dagen trekken de oogjes helemaal bij. Schrik niet als de baby schele oogjes heeft, want kijken is iets wat je moet leren. Hij is nog te jong om beide ogen synchroon te gebruiken.

Bij de geboorte hebben alle blanke kinderen blauwe ogen. Het bruine pigment (melanine) dat in de ogen (en in de huid) wordt gevormd, is dan nog niet aanwezig. Bij donkere baby’s zijn de ogen vaak al donker, maar wordt de iris omgeven door een blauwe rand. De uiteindelijke kleur van de ogen ontwikkeld zich in de loop van het eerste levensjaar.

Op stap

Zodra de baby terug is op zijn geboortegewicht en in staat is, zijn eigen temperatuur vast te houden. Dan kan hij mee naar buiten. In de zomer gaat dat natuurlijk makkelijker dan op een gure herfstdag of in de winter.

Zorg ervoor dat de baby het in de zomer niet te warm krijgt en bescherm vooral het hoofdje tegen de felle zon. Leg hem wel onder een katoenen lakentje.

Dat je hem in de winter warm aankleedt spreekt natuurlijk vanzelf. Dek de baby toe met een lakentje en een dekentje.

Gebruik een degelijke kinderwagen of geschikte buggy en zorg dat deze goed is ‘vastgeklikt’. Voor ritjes in de auto gebruik je een goedgekeurd kuipstoeltje.

Trek voldoende tijd uit en zorg dat je alles bij je hebt wat de baby en jijzelf nodig kunnen hebben.

Poep en pies

Wat erin gaat, komt er ook weer uit. En in de baby-wereld waarin jij je nu bevindt krijgen die woorden een heel nieuwe betekenis

Het lijkt er soms op of je baby veel meer poept, piest en spuugt dan hij binnen heeft gekregen, en dus begin jij je ongerust af te vragen of hij nog wel voeding krijgt of niet?? Om jezelf ervan te verzekeren dat hij niet wegkwijnt en zal overlijden aan ondervoeding begin je z’n luiers te bekijken en te bestuderen met een ijver die je op school nog niet voor je beste vak opbracht. Erger nog, je gaat je bevindingen bespreken met je partner, je familieleden en je vrienden. Dat wil zeggen: je vrienden met kinderen. De anderen vinden je ronduit smerig bezig. Maar weten zij veel ?

Wat jij moet weten zijn eigenlijk maar een paar dingen

Ten eerste, het duurt echt wel een paar dagen voor je baby die 8 a 10 luiers vol krijgt. Zeker als je borst voeding geeft. Je kraam hulp of het ziekenhuis houden de eerste paar dagen de productie voor je in de gaten. Binnen een week moet je kind wel die 8 tot 10 luiers produceren, gebeurt dat niet, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts.

In dit tijdperk van Multi-multi-multi absorberende luiers kan het lastig zijn vast te stellen of er nu wel of niet geplast is.

Daarom is het slim zo’n luier in droge toestand goed te bekijken en te bevoelen. Bij luier inspectie zou je dan verschil moeten kunnen zien /voelen. De gel in de luier absorbeert het vocht, dus de luier is ook zwaarder, als er in geplast is.

Weet je het nog niet zeker? Dan is er nog maar een oplossing: Gebruik je neus ( heus je zult nog veel smeriger dingen doen in je carrière als ouder).

Als je niet het gevoel hebt dat er geplast is, de dan dezelfde luier nog een keer om en kijk een uurtje later nog eens.

lees verder: Babyverzorging M N O P

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *