Babyshower: alles wat je moet weten

babyshower

Kunnen we zonder babyshower? Nee, beslist niet.

Maar wat is een babyshower, waar komt het vandaan, wie organiseert het? En hoe heurt het? En welke spelletjes doe je, welke cadeautjes geef je? Dat en nog veel meer, lees je hier!

Moet een babyshower een verrassing zijn voor de aanstaande moeder?

Sommige vrouwen houden helemaal niet van dit soort verrassingen, het hangt dus echt van de aanstaande moeder af.
Bedenk goed dat er vrouwen zijn die dat echt niet willen en dat het geen valse bescheidenheid is, als ze nee tegen de babyshower zeggen.

Moet je iedereen uitnodigen?

Nee, beslist niet! een babyshower is een intiem feestje van familie en goede vriendinnen.
Het kan wel eens pijnlijk zijn, wie die vriendinnen nu echt zijn….

Moet je echt iets baby-achtigs doen?

Veel mensen denken dat, maar het hoeft niet perse. Het is wel leuk er zeg maar een baby-touch te geven als je bv een uitstapje gaat maken

Hoe is de babyshower ontstaan?

Als jij denkt dat de babyshower is uitgevonden door de Kardasians, om te laten zien hoeveel geld ze hebben, think again! De babyshower bestaat al heel lang

Het oude Egypte

Men heeft redenen om aan te nemen dat er al rituelen rondom geboortes werden uitgevoerd in het oude Egypte. Dit waren wel rituelen die plaats vonden nadat de baby was geboren. De moeder speelde in deze rituelen ook niet zo’n heel grote rol. ( je zal straks zien dat dat nog vele eeuwen zo blijft) Het ritueel was er vooral op gericht het welkom heten van het nieuwe leven.

De babyshower in de Middeleeuwen.

Tijdens de Middeleeuwen, een periode die duurt van 500 na christus tot 1500, was men in Europa, diep en diep gelovig. Je kan gerust stellen dat het geloof (het katholieke geloof om precies te zijn) de maatschappij volledig bepaalde.
We kunnen in deze tijd ook niet echt spreken van babyshowers, het enige feestelijke is de doop van het kindje. Die doop werd altijd direct de volgende dag na de geboorte  gegeven. En dat had een reden: heel veel baby’s stierven in al in de kraamtijd. Was de baby niet gedoopt, dan kon hij niet in de hemel komen… ’s nachts zag je op de weg regelmatig kleine lichtjes. Dat waren de zieltjes van baby’s die gestorven waren voor ze waren gedoopt…
Moeders waren bij de doop de grote afwezigen. Zij waren nog niet rein, en moesten rust houden. Ik denk- zo stiekem bij mezelf – dat ze dat wel prettig hebben gevonden. Het leven in de Middeleeuwen was hard. Zeker voor vrouwen.

De Renaissance

De periode van ongeveer 1400 tot 1600 na Christus, noemen we de Renaissance.
In Italië begon deze periode veel eerder, dan bij ons in het Noorden.
Dit is de periode waarin het leuk begint te worden voor de moeders! Moeders werden na de bevalling enorm vertroetelt en verwend. Natuurlijk was de kerk nog steeds verschrikkelijk belangrijk en het dopen ook. Maar moeders wonnen aan belangrijkheid. Een gebruikelijk cadeau voor moeders, bij wijze van babyshower, was een prachtig ingelegd dienblad met daarop een heleboel cadeautjes. Maar, let op, alleen bij de kleine heel rijke laag van de bevolking… De boerenvrouwen stonden de volgende dag weer op het land. Soms ben ik zo blij dat ik nu leef.

Babyshowers in de Victoriaanse tijd, het begin van onze babyshowers

Je hebt vast wel films gezien die in deze tijd spelen en je weet hoe preuts men was…
Het laten zien van een enkel was al bijzonder seksy. In zo’n setting werd natuurlijk niet uitgebreid en openlijk over zwangerschappen gesproken. Zelf bij getrouwde vrouwen, deelde men fluisterend mee, dat ze in “gezegende omstandigheden” was.

Maar, vrouwen mochten wel bij elkaar op visite komen, er werden in deze periode theevisites georganiseerd voor zwangere dames.

En zo ontstaat de babyshower zoals wij die kennen. Men wordt veel minder preuts er kan openlijker over zwangerschappen gepraat worden. En grappig genoeg zijn het de grootouders die beginnen met het geven van cadeaus. Zo rollen we de negentiende eeuw in.
Grootouders, maar later ook ouders en familie vinden het leuk om cadeaus te geven. Het blijkt ook een heel fijne manier te zijn om een jong gezin, financieel wat te ondersteunen.

Babyshowers vandaag de dag

De babyshowers zoals wij die nu kennen, zijn over het algemeen geen “excuses” meer om een jong gezin te ondersteunen. Waar dat nodig is, hebben ouders en schoonouders allang aangegeven, welke – dure – babyartikelen zij voor hun rekening zullen nemen. En is de babyshower een gezellige middag om de komst van een nieuwe baby te vieren. Een mooi excuus voor een feestje en/of om je zwangere vriendin te laten zien hoe blij je voor haar bent.

Wie gaat de babyshower organiseren ?

Van oudsher, is de persoon die de babyshower organiseert een familielid: een zusje, een tante, een nichtje. Het kan ( je zal maar niet zoveel vrouwelijke familieleden hebben)ook een goede vriendin van de aanstaande moeder zijn.

Mag je meerdere babyshowers hebben

Je mag zoveel babyshowers hebben voor een aanstaande moeder, als ze maar wil. Hoewel…je kan je natuurlijk wel afvragen, hoeveel van dit soort feestjes leuk zijn. Maar er zijn heel goede redenen denkbaar waarom je meer dan een babyshower zou krijgen.
*Bijvoorbeeld: als zowel je beste vriendinnen als je collega’s op het werk je met een babyshower willen verrassen, terwijl ze elkaar helemaal niet kennen. Dan kunnen ze natuurlijk samen een groot spektakel organiseren, maar echt leuk is het niet. Twee groepen die elkaar eigenlijk helemaal niet kennen en die daar dan samen spelletjes moeten doen.
*Ander voorbeeld: de twee families, kunnen niet goed samen overweg… Daar zitten de twee oma’s net te doen of ze elkaar mogen… Gezellig in twee families vieren, die komst van de baby. ( En er is vast wel een goede reden te verzinnen, waarom er 2 feesten gehouden worden)

Mag je zelf je babyshower organiseren?

Zelf je babyshower organiseren, dat is echt een absolute no-go ! Ik kom daar in “hoe hoort het”, op terug

Waar organiseer je de babyshower?

Waar een babyshower georganiseerd wordt, dat maakt helemaal niks uit. Heel vaak is het een surprise feestje voor de aanstaande moeder en dan is het dus niet bij haar thuis!  Het huis van een goede vriendin of van de aanstaande oma, is dan een goede keus.
Er zijn ook mensen die er een zaaltje voor huren: dat is ook helemaal prima. En een stuk duurder..

Het voordeel van het feestje bij iemand anders organiseren is dat de mama-to-be, geen kopje hoeft om te spoelen en geen stofzuiger tevoorschijn hoeft te halen. En dat ze daar ook geen behoefte aan zal hebben, het is tenslotte haar huis niet. En dat is natuurlijk heel erg fijn, want als je zwanger bent heb je al genoeg aan je hoofd.

Hoe hoort het op een babyshower

Eigenlijk zijn er 2 partijen op zo’n feest: de mom-tot-be en de gasten. Voor beiden gelden verschillende “hoe heurt het ‘s
Er zijn met betrekking tot een babyshower – behalve hem zelf organiseren – niet veel do’s en don’ts. Het is gewoon een reuze leuke en blije middag. Waarbij voornamelijk de gewone wetten van het netjes met elkaar omgaan van toepassing zijn. Maar voor alle zekerheid, hier dan toch een paar regels

Voor de aanstaande moeder:
1 het is al even genoemd: nooit zelf je babyshower organiseren.
Dit heeft te maken met het feit dat de aanstaande moeder op een babyshower cadeautjes krijgt. Als je dus je eigen babyshower organiseert, dan kan lijkt het er op alsof je om cadeautjes aan het vragen bent. Niet doen dus!
2 wees je ervan bewust dat alle cadeautjes superlief bedoelt zijn. Dus ook al pak je rompertje 24 uit….blijf je gewoon enthousiast reageren.

Voor de gasten:
1 vermijd verhalen over gruwelijke bevallingen
2 hou je aan de planning van de mensen die de party organiseren. Ook al heb je helemaal geen zin in alweer een rondje naam raden, stel niet een ander spelletje voor dat je leuker vindt…
3 help altijd mee met opruimen en afwassen, het is echt niet leuk voor de gastvrouw als zij aan het einde van het feest, in haar eentje de rommel op moet ruimen.

Het uitnodigen van de gasten

Er zijn twee soorten showers:
1 de iedereen weet het
2 iedereen weet het behalve de aanstaande moeder

Natuurlijk kan je voor beide soorten feest, de gasten per whatsapp uitnodigen. In geval 2 benadruk je dat iedereen haar mond moet houden tegenover het feestvarken.
Persoonlijk vind ik het veel leuker om een echt kaartje te sturen. Kan dezelfde boodschap in, maar het staat zoveel aardiger. Whats-apjes krijgen we tenslotte genoeg…

Wat zet je in de uitnodiging?

Nou behalve de datum vermeld je dus of het een surprise party is of niet.
Wanneer het feest een thema heeft, vermeld je dat.
Hoe en op welke manier je cadeautjes  geeft.( daarover later meer)
Het adres en voeg daar even een kaartje bij. Je gasten waarderen het ook geweldig als je laat weten hoe moeilijk of makkelijk je kan parkeren.

Wanneer verstuur je de uitnodiging?

Minimaal een maand van te voren en het liefst nog eerder.
Een babyshower hou je meestal in het laatste semester van de zwangerschap.

Horen mannen op een babyshower?

Dat is weer zo’n fijn babyshower iets: daar zijn dus helemaal geen regels voor. Doe waar je zin in hebt. Met mannen, zonder mannen, het mag allemaal.
Maar persoonlijk hou ik heel erg van ‘vrouwen onder mekaar’. Vaak zitten die kerels toch een beetje verwilderd te kijken bij gekwijl over boxpakjes…
Wat ik persoonlijk wel heel leuk vind is een babyshower voor mannen. Zonder vrouwen dus.

Horen broertjes of zusjes op de babyshower?

Weer een gevalletje: wat jij wil! Hetzelfde geldt overigens voor het meenemen van je eigen kinderen, vraag altijd eerst even of dat de bedoeling is!
Als de grote zus of broer er de leeftijd voor heeft (vanaf een jaar of vier) dan kan het ook heel leuk zijn om die tot het thema van de babyshower te maken

Babyshower cadeaus

Niets is zo fijn voor de gasten op een babyshower, als een moeder die duidelijk is in waar je haar een plezier mee doet.
Er zijn talloze mogelijkheden hoe je dat online kan zetten. En het aller makkelijkste zijn van die internet lijstjes waar je de cadeautjes kan “doorstrepen”. Dat geeft de gulle gever de zekerheid dat er straks niet drie tuimelbekers uitgepakt gaan worden…

Tips voor de cadeau-lijst

  • Zet er niet de dure dingen op, kinderwagen, kinderstoel. Dat zijn zaken die ouders vaak geven. En het is niet prettig voor iemand die op kraamvisite wil komen, met zulke dure vragen geconfronteerd te worden
  • Vermeld welke merken je mooi vind: zowel van kinderkleding als bestek als speelgoed
  • Geef aan welke kleuren de babykamer krijgt
  • Geef aan welk geslacht de nieuwe wereldburger heeft.

Het spreekt vanzelf dat je die laatste 2 dingen niet hoeft te vermelden, maar als je het weet, kan dat prettig zijn om te weten, bij het zoeken naar een cadeautje.
Maar als je niet-mag-weten-wat –het-is zijn er nog genoeg leuke en gender-neutrale cadeaus te vinden.

Boeken
Boeken zijn altijd een prachtig cadeau! Natuurlijk kan je een voelboekje geven, of Nijntje, of welk ander leuk peuter-kleuter boek dan ook.  Er zijn er genoeg!Maar persoonlijk gaf ik ook graag klassiekers weg, zal ik maar zeggen: Puk van de Pettenflat, is daar een van. Allemaal een boek geven, is echt erg leuk


Samen een groot cadeau geven

Persoonlijk ben ik altijd een voorstandster van met elkaar een groot en mooi cadeau te geven. Mijn ervaring is dat de kraamvrouw na de bevalling toch wel bedolven wordt onder de slabbetjes en rompertjes.
Maar het nadeel van een gezamenlijk cadeau is wel dat alle gasten dan een vast bedrag moeten bijdragen. En je kan nu eenmaal nooit in iemands portemonnee kijken. Wanneer het een intieme babyshower is, met vooral goede vriendinnen en familie, dan is het meestal geen probleem.
Bij een grotere groep, waar niet iedereen elkaar kent, zou ik het zelf niet doen. Om te voorkomen dat je een allegaartje aan cadeautjes krijgt, kan je dan als gastvrouw een thema voorstellen. ( boeken of bad of speelgoed…)

Een thema voor de babyshower

Moet elke babyshower een thema hebben? Wil je een eerlijk antwoord: Van mij niet.
Wanneer je het gevoel hebt dat je het niet goed doet, als er geen thema boven hangt, dan wordt het maar een forceerde bedoening. En kan je veel beter een gezellig feestje gaan vieren.
Soms echter, dringt het thema zich aan je op. Of eigenlijk: soms vind jij geen thema, maar het thema jou….
Dat kan het geval zijn, als het gaat om een babyshower voor een adoptie kindje. Het seizoen waarin de baby geboren wordt, vind ik zelf ook altijd een mooi thema.

Zelf een cadeau maken

Ik was ooit op een babyshower waar we met alle gasten gewerkt hebben aan een mobile met uiltjes, in de kleuren uiteraard van de babykamer.
Dat was zo leuk en gezellig om te doen! Natuurlijk is niet iedereen even handig. Maar de gastvrouw had er voor gezorgd dat er moeilijke en makkelijke onderdelen te doen waren. En heel veel mensen vonden het leuk om te frustelen en te knutselen.
En inplaats van de traditionele luiertaart geven, kan je hem ook met elkaar maken.
Er zijn ook meiden die ervoor kiezen om ergens een workshop te doen met elkaar en daar met z’n allen iets moois te maken.

Spelletjes voor de babyshower

Het lijkt wel of het pas goed is, wanneer er spelletjes worden gespeeld. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar persoonlijk ben ik niet zo’n spelletjes-speler…
En als ik voor de zoveelste keer de naam moet raden, word ik ook niet blij… Nou ja, behalve die keer dat ik de naam wist….Toen heb ik een vreselijk idiote naam verzonnen, waar ik stiekem heel veel plezier om zat te hebben.

Maar goed: hoe kom je aan leuke spelletjes?
Dat is gewoon een kwestie van hard werken: zoeken op internet kan je helpen. Je kan ook bestaande spelletjes ombouwen naar de persoonlijke situatie van de ouders. En …je kan ook gewoon ouderwetse kinderspelletjes gaan doen. Hoe lang is het geleden dat jij verstoppertje hebt gespeeld?

en tenslotte : alternatieven voor een babyshower



1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *