Onschuldig maar vervelend: de krentenbaard

krentenbaard kinderen

Krentenbaard bij kinderen? Wat is dat?

Krentenbaard is een huidinfectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. Het wordt ook wel kinderzeer, impetigo of impetigo vulgaris/contagiosa genoemd. Op zich is krentenbaard een onschuldige aandoening, maar het kan wel een heel vervelende zijn. Krentenbaard is geen specifieke kinderziekte.

Hoe krijgt je kind een krentenbaard?

Er zijn twee bacteriën die krentenbaard kunnen veroorzaken.

  • In tachtig procent van de gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door de bacterie genaamd Staphylococcus aureus.
  • De bacterie Streptococcus pyogenes is in tien procent van de gevallen de veroorzaker van krentenbaard en de twee bacteriën samen veroorzaken de laatste tien procent van de gevallen.

Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen tussen de twee en de tien jaar oud.

Pas op: krentenbaard is onschuldig, maar heel erg besmettelijk! De eerste symptomen zie je een dag of drie nadat je besmet bent.

Wie eenmaal een krentenbaard heeft gehad is immuun tegen deze ziekte. Behalve bij mensen die eczeem hebben omdat hun huid gemakkelijk doorlaatbaar is voor de bacteriën.

Hoe ziet krentenbaard eruit?

Het begint meestal met uitslag op de huid van de hals in het gezicht. De uitslag kan zich uitbreiden over het hele lichaam. Het kan zelfs voorkomen dat de uitslag op de hoofdhuid, de oksels of de voetzolen komt te zitten, maar meestal beperkt het zich tot uitslag rond de neus en de mond. De uitslag bestaat in het begin uit bultjes die later blaasjes worden. Daarna gaan de blaasjes kapot en zal er pus uitkomen. Er komen korstjes op deze wondjes. Krentenbaard is niet pijnlijk, maar kan er wel heel lelijk uitzien. En dat is toch minder prettig.

Hoe geneest krentenbaard ?

Eigenlijk gaat krentenbaard gewoon vanzelf over: meer dan 3 weken duurt het niet, en meestal is het in een week over.

Hoe minder er gekrabd wordt hoe beter: dat voorkomt dat het virus zich over het hele lichaam verspreidt.

Ondanks dat een krentenbaard uit zichzelf geneest is het verstandig om langs een arts te gaan. Het is immers heel besmettelijk, dus hoe eerder het genezen is hoe beter. Omdat een krentenbaard erg jeukt, is het bijna onmogelijk er niet aan te krabben: wat de kans op verspreiding van het virus vele malen groter maakt.

Vooral bij kinderen is een behandeling met antibiotica van groot belang, omdat zij erg gemakkelijk andere kinderen kunnen besmetten. Dit gebeurt tegenwoordig heel vaak in de crèche of op school, omdat kinderen hun speelgoed met elkaar delen en elkaar veel aanraken.

Lees verder: je kind geeft over: wat is er aan de hand

of Wat te doen bij waterwratjes

krentenbaard bij kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *