Tandjes krijgen.

tandjes krijgen

Het is gek dat we spreken over tandjes krijgen, want eigenlijk heb je ze al! Ieder mens wordt geboren met een gebit, alleen het is nog niet zichtbaar. Als een kindje zo rond de 6 maanden is, breken de eerste tanden door. Let op 6 maanden is een gemiddelde, het kan dus best zijn dat jouw kindje veel eerder of veel later tanden krijgt. Maak je nergens zorgen over: tegen de tijd dat je kind drie jaar heeft je kind al zijn tandjes wel hoor! Met alle tanden bedoelen we: twaalf tanden en acht kiezen. Het melkgebit.

De eerste tandjes krijgen

Wanneer de tandjes doorbreken krijgt je kindje eerst bobbels op het tandvlees, dit is vaak de pijnlijke fase, dat is het tijdstip waarop je kind huilerig en hangerig wordt. Vaak vind je baby het dan fijn om op iets te kunnen kauwen ( bijtringen zijn niet voor niks al eeuwen geleden uitgevonden) Iets kouds kan ook heel verzachtend werken, sommige kinderen hebben echt baat bij een bijtring die je in de vriezer kan leggen.

Luieruitslag

Sommige moeders herkennen aan de luier dat er weer een tand aan het doorzetten is: dunne ontlasting die echt anders stinkt dan anders, en die vaak ook wat zuur is. Je arme kleintje kan echt heel pijnlijke billen hebben!

Sommige kinderen krijgen ook koorts en/of heel rode wangetjes.

Nee tanden krijgen: het is vaak geen pretje.

Wanneer je een scherp randje voelt in het gehemelte is de tand doorgebroken en houdt de ellende snel op ( tot de volgende tand zich aandient…) Voor je van “randje” naar tandje bent, ben je meestal wel een paar weken verder.

Tandlijstkysten

Bij hele jonge baby’s zie je soms witte puntjes op de kaak ( ze kunnen ook wel eens een beetje geel zijn ). Veel ouders denken dat dit de tandjes al zijn, maar het zijn de tandlijstkysten, niets bijzonders en het verdwijnt vanzelf weer.

Volgorde waarin tanden doorkomen:

Hoewel het geen wet van Meden en Perzen is, komen tanden meestal in deze volgorde door:

Elementen Gemiddelde leeftijd van doorbreken
Middelste snijtanden onder 6 maanden
Middelste snijtanden boven 9 maanden
Buitenste snijtanden onder en boven 12 maanden
Hoektanden 20 maanden
Voorste kiezen boven en onder 16 maanden
Achterste kiezen boven en onder 24-30 maanden

Tandjes krijgen : tandjes poetsen:

Wen je kind aan tandenpoetsen en poets vanaf de eerste tand!

lees ook: babyverzorging

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *