Je baby in maand 5 (week 17 t/m 20) Baby en Kind special

de ontwikkeling van je baby in maand 5

lees hier alles over de ontwikkeling van je baby in maand 5, week 17 t/m 20. Lees alles over geluidjes, geluidjes maken en hoe je baby zelf geluidjes begint te maken. Je baby begint nu ook zelf te spelen. Het eten verandert er zijn minder voedingen nodig. Sommige baby’s beginnen met kruipen.

De ontwikkeling van je baby: week 17

Je baby kan zijn gevoelens nog niet op dezelfde manier uiten als dat jij dat kan. Maar hij kan je al heel duidelijk laten merken of hij gelukkig of ongelukkig is. En zijn vermogen om z’n liefde te uiten en zijn gevoel voor humor beginnen zich te ontwikkelen.

Emoties

Nu je baby wat groter begint te worden, kan hij gaan huilen als je de kamer uit gaat. En helemaal opgewonden raken als je weer binnen komt. Hij zal z’n armen naar je uitsteken om opgepakt te worden en met z’n handjes op je rug kloppen. En kijk eens hoe hij je grapjes door krijgt, trek maar eens een gek gezicht, hij vindt het prachtig!

Je baby begint nu te begrijpen waar geluid vandaan komt. En hij zal zijn hoofdje de kant van het geluid op draaien. Eén van de allermakkelijkste manieren om hem af te leiden is, met je sleutelbos rammelen. Windgongen vindt hij ook geweldig.

Taal

Zijn eigen naam herkennen lukt hem nog niet. Kijk maar eens hoe hij rustig z’n hoofd wegdraait als je z’n naam zegt. Op deze leeftijd leren baby’s taal alleen nog maar als het direct tegen hen gesproken wordt. Ze zijn nog te jong om het van tv of radio op te pikken.

Mijlpalen zijn gemiddelden

Iedere baby is uniek en ieder kind ontwikkelt zich op z’n eigen manier. Mijlpalen zijn niet meer en niet minder dan gemiddelden. En laten zien wat een baby in principe kan. Als het niet nu is, dan is het zeker volgende week, of de week daarna. En mocht je je toch zorgen maken, aarzel dan nooit dat op het consultatiebureau te bespreken.

 

 de ontwikkeling van je baby in maand 5

de ontwikkeling van je baby in maand 5

de ontwikkeling van je baby: week 18

Natuurlijk is huilen nog steeds het sterkste communicatiemiddel van je baby. Maar zijn gevoel voor humor begint zich steeds beter te ontwikkelen. Hij begint te lachen als jouw hoofd ineens onder een dekentje vandaan komt. Of als je een speeltje tevoorschijn tovert. Doe het niet te luidruchtig, dan schrikt hij. Moedig je baby aan door gekke gezichten te trekken en veel tegen hem te lachen. Baby’s vinden geluidjes heel erg leuk. En je hebt helemaal geen duur speelgoed nodig om hem te vermaken, klik maar gewoon met je tong, fluit of maak dierengeluiden, hij vindt het allemaal prachtig.

Kun je nu al iets over het karakter van je kind zeggen?

Ouders van pasgeboren kinderen besteden logischerwijs ontzettend veel tijd aan het kijken naar hun kind. En vragen zich ondertussen af of ze al een beetje kunnen zien wat voor persoontje hun kind zal worden. Is dat getuttel met drinken een voorbode van een zeurpietje, is dat driftige huilen een teken dat je een heethoofd op de wereld hebt gezet? Soms wel maar nog vaker niet. De manier waarop je baby zich later zal gedragen ligt nog helemaal niet vast in die eerste paar maanden, want die wordt nog sterk beïnvloed door tijdelijke factoren. De geboorte hormonen, de gezondheid van de moeder, de zwaarte van de bevalling, een te vroeg geboorte, om er maar eens een paar te noemen.

Wacht nog maar even met voorspellen

Als de invloed van dit soort factoren begint af te nemen, en dat is zo rond de 4de maand, krijg je een betere indruk van het temperament van je kind. Dus voorspel nog maar niet te veel, en wacht op wat de toekomst je breng

 

 de ontwikkeling van je baby in maand 5

de ontwikkeling van je baby in maand 5

de ontwikkeling van je baby: week 19

 

Nu begint je baby werkelijk groot en sterk te worden. Als hij op z’n rug ligt, tilt hij z’n hoofd en schouders op als je je armen uitsteekt om hem op te pakken. Als hij op z’n buik ligt, steekt hij z’n armen en benen uit en kromt z’n rug. Dat is een prima oefening om z’n nekspieren te trainen en het helpt om straks bij het zitten het hoofdrecht te kunnen houden.

Zitten

Als je een paar weken geleden je baby voorzichtig in een zit-positie trok, kwam het hoofdje achter de armen en schouders aan. Nu weet hij wat er gaat gebeuren en het hoofdje volgt gelijk met de rest van het lichaam. En beter nog, de ruggengraat strekt zich en wordt steviger, zodat hij langzaam zelf rechtop kan zitten zonder steun.  Dat betekent dat hij de handen vrij heeft! En die worden natuurlijk gebruikt om de wereld verder te onderzoeken!

Kruipen en staan

Als de nek en rugspieren eenmaal sterk genoeg zijn om je baby overeind te houden en als hij heeft ontdekt waar hij zijn benen moet laten om niet om te duikelen, is het nog maar een kwestie van tijd, voor je baby leert hoe hij moet kruipen, staan en lopen. Zolang je baby nog niet zonder hulp kan zitten kun je hem in een hoekje van de bank zetten of op je schoot nemen voor een steuntje in de rug.

Geluidjes maken.

Je baby voegt nieuwe geluiden toe aan zijn repertoire en soms lijkt hij wel een gebroken grammofoon plaat, eindeloos hetzelfde geluidje, nog eens en nog eens… Baby’s kunnen echt helemaal in de ban raken van iets dat ze net geleerd hebben en dan kunnen ze er niet genoeg van krijgen! Dat is heel normaal. Baby’s hebben de gewoonte eerst te perfectioneren wat ze hebben geleerd, voor ze aan het volgende beginnen. Eigenlijk helemaal geen slechte gewoonte…

Je baby “kijkt af”

Je baby kan ook jouw mond ernstig bestuderen als je aan het praten bent en geluiden als mmm en bbbb uitproberen.

 

 de ontwikkeling van je baby in maand 5

De ontwikkeling van je baby in maand 5

de ontwikkeling van je baby: week 20

Moedig je baby aan om met verschillende speeltjes te spelen. Iets heel simpels, zoals een schone katoenen luier, kan hem minuten boeien. Kijk maar eens hoe hij erop zuigt, het vasthoudt en ontdekt wat er gebeurt als hij het verfrommelt. Dit is echt de tijd om hem een rammelaar te geven, en kijk maar eens hoe prachtig hij het vindt, om zelf geluid te maken! Dit is ook een goed moment om een activity centre in de box te hangen, want je baby krijgt oorzaak en gevolg door en kan dan zelf iets in beweging zetten.

Kleuren

Baby’s zien vanaf hun geboorte al kleur, maar hebben moeite met kleuren die dicht bij elkaar liggen, zoals bijvoorbeeld rood en oranje. Het verschil tussen kleuren als rood, groen en geel is veel makkelijker. Daarom geven baby’s de voorkeur aan zwart-wit of aan primaire kleuren.

Eten

De maag van je baby groeit ook, dus kan hij meer voedsel in een keer verdragen en hoeft hij minder gevoed te worden. Tenzij je borstvoeding geeft, want dan wil je baby nog graag 6 tot 8 keer per dag eten, kun je nu met 4 tot 5 voedingen per dag volstaan. Je baby heeft nu ongeveer z’n geboortegewicht verdubbeld en groeit natuurlijk nog steeds. De borstvoeding verandert nu ook van samenstelling: meer vet en mineralen, want dat heeft je baby nu nodig. Je zult merken dat je baby nu sneller is afgeleid, er valt ook zoveel te zien in de wereld. Daarom is het verstandig te voeden op een rustig plekje.

Zelf spelen.

Je baby kan nu wel een paar minuten lang met z’n handjes en voeten spelen. En dat vind hij ook erg interessant, hij is er dol op een actie te herhalen en te herhalen, tot hij zeker is van het resultaat. Dan gaat hij variëren om te kijken wat daar het resultaat van is. Ineens kan het je opvallen dat het toch wel erg stil is in de kamer en kijk…je baby, die je tot nu toe elk moment dat hij wakker was, je nodig had, is zichzelf aan het bezig houden in z’n bedje. Je kunt weer beginnen met de krant te lezen, nou ja, de koppen….

Lees verder in: baby maand 6

 

 de ontwikkeling van je baby in maand 5

de ontwikkeling van je baby in maand 5

bron: munsnet

Wil je alles weten over de ontwikkeling van je baby van week tot week?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *