Je baby in maand 2 (week 5 t/m 8) Baby en Kind special

de ontwikkeling van je baby in maand 2

Alles over de ontwikkeling van je baby in maand 2 week 5 t/m 8, je kind staart naar zijn handjes alsof hij nog nooit zoiets gezien heeft. En kijk eens hoe je baby groeit!  Wist je dat je nu al spelletjes kan spelen met je baby?

De ontwikkeling van je baby in: week 5

Hoe je baby groeit:

Baby’s houden niet alleen van zuigen, ze hebben het ook nodig, dus ontmoedig ze niet. Misschien heb je al ontdekt dat een speen geweldig werkt om je baby te kalmeren. Wanneer er geen speen (of vinger van pappa of mamma) in de buurt is, kan je baby soms al zijn eigen vingers of duim vinden om op te sabbelen.

Jouw leven als ouder:

De band met je baby:
Sommige moeders voelen onmiddellijk, vanaf moment één, een enorme band met hun baby. Dat is een beetje het beeld wat ook veel moeders voor ogen hebben als er gesproken wordt over een band met je baby.
Maar een band met je baby opbouwen is niet iets wat je in een bijna magisch moment doet. Voor de meeste nieuwe moeders duurt het wat langer en dat is niet voor niets zo.
Zwangerschap, bevallen en herstellen zijn lichamelijk behoorlijk zwaar, zeker als er ook nog complicaties waren. Als je in je leven niet zo heel veel baby’s om je heen gehad hebt, laat staan dat je er voor verantwoordelijk was, is het zorgen voor je kindje een hele nieuwe uitdaging.

En je kunt je behoorlijk veel zorgen maken, of je dat nu wel goed doet. Geef het wat tijd en rust en bedenk dat je in iedere relatie aan elkaar moet wennen, dus ook in deze! En bedenk je ook dat je elke dag meer herstelt van je bevalling en dat je elke dag een beetje een handigere en betere moeder wordt. Zo ontstaat de band tussen ouder en kind: langzaam, maar heel zeker!

 ontwikkeling baby maand 2

De ontwikkeling van je baby in maand 2

de ontwikkeling van je baby in: week 6

Glimlach!!!

Wist je dat overal in de hele wereld alle baby’s echt beginnen te glimlachen op dezelfde leeftijd? En dat is nu: dus reken er maar op, deze week krijg je je eerste grote glimlach! Helemaal speciaal voor jou.

Spelletjes

Weet je dat je nu al spelletjes met je baby kunt spelen? Leuk voor jullie allebei en heel erg goed voor de ontwikkeling van je kind.

Herhaling is belangrijk: De eerste keer werkt een spelletje misschien niet, maar hou vol, je baby heeft de truc snel genoeg door, en dan vindt hij het fantastisch!
De tijd dat je een spelletje kunt volhouden varieert, soms vind je baby het wel 20 minuten lang leuk, maar soms is een paar minuutjes al genoeg. Je kent je kindje inmiddels goed genoeg om te kunnen zien, wanneer hij het wel welletjes vind.

Wat kun je doen om je baby in maand 2 te amuseren?

* Leg wat spullen, of speelgoed naast je en “tover” ze tevoorschijn: Kijk eens!! Beer (of auto, of pop, maakt niet uit). Houd het goed voor z’n gezichtje, want je baby kan nog niet goed focussen. Laat hem kijken, en beweeg het op en neer.

* Knoop wat linten of stroken stof aan een lepel en beweeg die op en neer voor je baby.

* Neem een dunne sjaal, gooi hem omhoog en laat hem zachtjes op de baby neer komen.

* Bind een zacht balletje aan een elastiekje en laat het op en neer bewegen voor je kind’s ogen.

* Speel: komt een muisje aangelopen.

* Zing liedjes (je kind vindt je beter dan welke ster dan ook!!), met veel herhaling erin. Je zult verstelt staan hoeveel kinderliedjes er weer in je hoofd terug komen. Als je kind iets ouder is, zijn liedjes met dierengeluiden ook een absolute hit!

* En een hele goede: zet muziek op, neem je kind in je armen en dans de kamer rond (doe de gordijnen lekker dicht als je niet wil dat de buren mee genieten)

Hoe slaapt je baby in maand 2

Als je baby nu al de hele nacht doorslaapt, dan ben je een bofferd. De meeste baby’s zijn met 10 weken nog onrustige slapers. Maar ze kunnen op deze leeftijd wel al wat langer slapen, dan in de eerste weken. (opnieuw, als jij een van die moeders bent die nog geen nacht heeft kunnen doorslapen…tja…. je bent echt de enige niet!)

Hoofdje

Na de geboorte heeft je baby nog bijna geen controle over zijn hoofd, omdat de nekspieren nog niet erg sterk zijn. Het kunnen optillen van zijn hoofd is natuurlijk de basis voor alle belangrijke bewegingen (zoals zitten en lopen) straks. In de komende 6 maanden zal hij zijn spieren genoeg versterkt hebben. Nu al kan hij zijn hoofd op tillen.

de ontwikkeling van je baby in maand 2

de ontwikkeling van je baby in: week 7

 

Nee, hij is nog niet toe aan “dancing with the stars”, maar zijn bewegingen beginnen gecoördineerder te worden. Kijk maar eens goed, en je zult zien dat de wat “spastische” bewegingen met armpjes en beentjes plaats maken voor soepeler, draaiende bewegingen, vooral wanneer hij naar anderen kijkt.

Geef je baby de ruimte

Geef je baby genoeg ruimte om zijn armen en benen te strekken. Leg eens een dekentje op de grond en laat hem bewegen, zoals hem uitkomt. Dat kan je kind helpen om zijn spieren te oefenen en zo sterker te maken. Als je hem op zijn buik legt, begint hij met zijn voetjes te duwen, het eerste stapje op weg naar kruipen.

de ontwikkeling van je baby in maand 2

de ontwikkeling van je baby in: week 8

Handjes

Je baby heeft al een paar weken terug z’n handjes ontdekt, maar nu raakt hij pas echt geboeid. Kijk maar eens hoe je baby naar zijn handen kan staren en zelfs probeert ze in z’n mond te stoppen!

Hoofdje

Als je je kindje oppakt, kan hij nu zijn hoofdje optillen en zelfs al voor een paar seconden recht houden. Als hij op z’n rug ligt, lukt het zelfs al langer. Wanneer je je kind laat “zitten” (altijd gesteund door jou!!) kan hij z’n hoofd stevig rechtop houden.

Wat kun jij doen

*Leg je je baby op z’n buikje, dan zie je ook hoe hij zijn hoofd al aardig omhoog krijgt. (alsof hij mini-push ups doet). Je kunt hem aanmoedigen door voor hem te gaan zitten en een speeltje voor z’n neus heen en weer te bewegen. Maar doe het niet te lang!
*Tip: Voorlezen vindt je baby nu echt leuk, het maakt niet uit wat, de krant, het kookboek, zolang hij je stem hoort, is het leuk!

 ontwikkeling baby maand 2

Lees verder: baby maand 3

lees ook eens: Kidspot

Wil je alles weten over de ontwikkeling van je baby van week tot week? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *