De zachte keizersnee

zachte keizersnee

De zachte keizersnee is anders….heel anders, lees maar

Wanneer je via een ¨gewone ¨ bevalling je kind op de wereld zet, dan was dat vaak bloed, zweet en tranen, maar valt alles weg op het moment dat je je kind in je armen houdt.

Een ervaring die veel moeders toch als de mooiste uit hun leven beschrijven.

Na even knuffelen met je baby, is alle pijn vergeten. Een nieuwe trend die uit Amerika overwaait, moet ervoor gaan zorgen dat een keizersnede ook zo intiem wordt.

 De zachte keizersnee: een nieuwe trend als het gaat om een keizersnede

De moeder mag haar baby in steeds meer Amerikaanse ziekenhuizen direct na de keizersnede vasthouden en borstvoeding geven. En dat is heel erg goed voor moeder en kind. Niet alleen gevoelsmatig: Dokters zeggen dat de hartslag van de baby veel regelmatiger is, wanneer deze op de borst van de moeder ligt. Ook stabiliseert de temperatuur van het kindje beter.

Uit onderzoek blijkt ook dat de mate van huid op huid contact in de eerste twee uur na de geboorte positief samenhangt met succesvol borstvoeding geven en met de mate waarin de baby in staat is zichzelf te reguleren en met de interactie tussen moeder en kind op 1-jarige leeftijd.

Prof Nicholas Fisk van de Universiteit van Queensland pleit dan ook voor een natuurlijke keizersnee. Moeders zouden volgens hem naar hun eigen buik moeten kunnen kijken waarbij de baby de wond met zijn hoofd blokkeert. Als de operatie bovendien langzaam wordt uitgevoerd is de kans groter dat de baby net als bij een normale bevalling vanzelf gaat ademen en geen hulp nodig heeft. Ook zou hier dus de baby gelijk op de buik van de moeder gelegd moeten worden. De baby stabiliseert dan veel sneller en het is tevens goed voor het op gang krijgen van de borstvoeding.

Mocht het voor de moeder niet mogelijk zijn om haar baby gelijk bij zich te hebben met huid op huid contact, dan zou de vader de baby huid op huid contact kunnen geven. Op deze wijze stabiliseert de hartslag en temperatuur van de baby evengoed sneller.

Klik hier voor een film die een keizersnee laat zien

Bronnen: Telegraaf en De Geboortenis

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *