Als je kleuter moeite heeft met poepen

moeite met poepen

Poepen en vooral moeite met poepen, zijn niet de leukste onderwerpen van gesprek. Alhoewel, toen mijn jongste ongeveer een jaar of vier was, vond hij  pisenpoep grappen het toppunt van humor..

Wanneer spreek je van een probleem met poepen bij je kleuter?

Het kan lastig zijn om vast te stellen wanneer je kleuter nu precies een probleem met poepen heeft. Tenslotte: de ene mens gaat twee wel twee tot drie keer per dag naar het toilet en de ander kan het met een keer in de twee dagen af. Je kleuter is een mens, niet waar? Dus, tja als die wat minder vaak “moet”, dan hoeft dat nog he-le-maal niks te zeggen.
Je spreekt van moeite met poepen wanneer je kind, minder dan drie keer per week poept EN als die poep hard en droog is, of van die kleine keiharde keuteltjes…Of als je merkt dat je kind keihard zit te persen. Kleuters (en vooral jongetjes kleuters hebben de gewoonte daar geen geheim van te maken)
Sommige kinderen met last van obstipatie, kunnen ook moeite hebben om hun plas op te houden. Het in-de-broek-plassen, kan dus een teken van obstipatie zijn.

Hoe ontstaat moeite met poepen?

1 Een tekort aan vezels
2 Te weinig drinken
3 Te weinig beweging
4 Niet genoeg de tijd nemen om naar het toilet te gaan en daar even te blijven zitten
5 Vergeten naar het toilet te gaan omdat spelen veel leuker is
6 Uitstelgedrag, bijvoorbeeld op school of in een vreemde omgeving
7 Spanning en stress

En ….
8 Pijn bij het poepen
9 Een onderliggende ziekte

Wat kan je doen om je kind te helpen?

1, 2 en 3 De eerste drie punten zijn gemakkelijk en daar kan je als moeder veel aan doen.
Voor je als een dolle begint met alle pasta’s, broden en rijst te vervangen voor de volkoren varianten, raad ik je aan eerst eens een paar dagen goed te bestuderen, wat je kleuter allemaal naar binnen werkt, om dan pas de maaltijden (en het snoepen) aan te passen.
Het zelfde verhaal als het gaat om drinken. Hoeveel drinkt je kleuter nu eigenlijk en wat, drinkt hij?
Bewegen hoef je niet eerst te observeren, bewegen doe je nooit genoeg. Maar misschien kan je wel eens kritisch naar zaken kijken als: hoe vaak gaan we ergens met de auto naar toe, terwijl we ook best kunnen lopen of fietsen? Wees je ervan bewust dat meer bewegen niet een zaak is, van een uurtje sportschool per week. Bewegen is iets wat in jouw dagelijks patroon zou moeten zitten, dan zit het namelijk ook in het dagelijks patroon van je kleuter.

4 en 5 Het is wat lastiger om je kleuter hierbij te helpen als hij moeite met poepen heeft. Je kan hem tenslotte moeilijk op het toilet vastbinden…Wat je wel kan doen is bv er voor zorgen dat jij je kind niet opjaagt tijdens een toiletgang en laat merken dat je daar zelf ook de tijd voor neemt…( monkey does as monkey sees…)

6 Dit punt herken je alleen wanneer je er eens een tijdje oplet…Wat je dan kan doen is het met je kind bespreken. En bv afspreken dat hij probeert te poepen voor hij bv naar schoolgaat of met een vriendje gaat spelen

7  Als dat de oorzaak van problemen met poepen is, heb je waarschijnlijk nog wel meer problemen op je bord…

8 Dit is een naar probleem, want het is een gevolg van het moeilijk kunnen poepen. Door de verstopping en het harde persen kunnen er aambeien ontstaan, of kloofjes in de anus, daardoor wordt het poepen pijnlijk en ….gaat je kind het naar de wc gaan uitstellen. Wanneer de ontlasting weer normaal wordt, verdwijnen deze klachten meestal ook weer.

9 Moeite met poepen kan natuurlijk ook een voorbode zijn van serieuze darmproblemen. Daar is in het eerste stadium – je kleuter heeft last van obstipatie – weinig van te zeggen. Wanneer problemen met poepen hardnekkig zijn, zal de huisarts dit op een zeker moment vast en zeker met je bespreken. Natuurlijk mag je het zelf ook aankaarten wanneer je het gevoel hebt dat er iets niet klopt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *