fbpx

400 euro voor een extra dagje kerstvakantie.

18 december 2018| door: Felice Veenman |684 Views|13 Comments
400 euro voor een extra dagje kerstvakantie.

Een moeder die haar kinderen een dag eerder van school haalde, om in Noorwegen bij haar familie vakantie te vieren, kreeg een boete van 100 euro per kind opgelegd, las ik in de krant
De moeder verklaarde dat het heel zonde was van het geld, maar dat haar vakantie daar niet tegenop kon. Met andere woorden: als het dan 400 euro extra moet kosten: jammer dan! Ik vind dat een heel zorgelijke ontwikkeling.

Waarom haalde de moeder haar kinderen eerder van school?

In dit geval had de moeder twee redenen om haar kinderen eerder van school te halen: 1 haar zoontje is ziek en reist moeilijk s nachts en twee die dag hadden ze alleen maar kerstontbijt en dat duurt toch maar een uurtje…

Het is makkelijk de argumenten van de moeder aan flarden te scheuren: Wie verbiedt je om de volgende dag te reizen? En weet je hoe belangrijk zo’n kerst-ontbijt in de klas is? Voor de gezelligheid, het groepsgevoel, de saamhorigheid ?

De kern van de zaak

Gelukkig deed de officier van justitie dat niet. Hij pakte het probleem bij de kern aan en stelde:

“Als ouders zelf bepalen wanneer hun kind naar school komt, is de leerplicht niet te handhaven” En zo is het.

Wat ik zorgelijk vind, is dat de moeder toch een beetje haar schouders ophaalde. En zei: “nou ja, het was het waard”  Ze had er kennelijk geen besef van, dat er algemene waarden zijn die boven de wensen van een persoon uitgaan…..Het idee, “als jij vakantie kan nemen wanneer je wil, kan een ander dat ook, en wanneer wordt er dan nog lesgegeven? “ kwam kennelijk niet in haar hoofd op.

Voor wie het kan betalen…

Als ik kijk naar deze moeder, worden extra vrije dagen een vanzelfsprekendheid voor wie ze kan betalen…
Wat een afschuwelijk idee !
We vinden het al heel sneu ( en terecht!) dat er kinderen zijn die met Sinterklaas en Kerstmis weinig, of zelfs geen cadeautjes krijgen. Stel je eens voor dat voor de vakantie begint er al een stuk of 10 kindjes weg zijn? Hun pappie en mammie kunnen het betalen om voor de drukte uit te gaan en zij mogen dus WEL eerder van school.

Boetes helpen dus niet. Ouders leggen het geld vrolijk op tafel en gaan lekker toch, zonder zich bewust te zijn van de  impact van hun handelen ….

Wat helpt wel ?
Lees ook: kortere zomervakantie

 

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

13 Comments on this topic

  • Avatar

   Blog voor papa

   18 december 2018 at 11:05 am

   Ja, ik moet eerlijk toegeven dat ik ze ook al eens een dagje van school heb weggehouden. Eén keer op zes jaar lagere school was dat. Gelukkig geen boete gehad want ze werken met een systeem waarmee je 3 dagen afwezig kan zijn zeg maar.

  • Avatar

   Laura | I scream beauty

   18 december 2018 at 2:36 pm

   Oh zo erg vind ik dit! Ik werk als leerkracht op een basisschool en regelmatig worden er kinderen een dag eerder van school gehaald. Vooral de kerst en de voorjaars (ski) vakantie zijn populair..En inderdaad, ook al is het ‘maar’ 1 dagje, uiteindelijk missen ze best veel!

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    18 december 2018 at 8:58 pm

    inderdaad ze missen best wel veel en gezellig samen dingen doen, is van grote waarde voor de ontwikkeling van een kind. Dus “ach ze doen toch niks die ochtend”, gaat niet op ! Maar het belangrijkste is dat als iedereen voor zichzelf gaat bepalen wanneer het vakantie is is, je geen les meer kan geven…

  • Avatar

   Saar

   18 december 2018 at 9:42 pm

   Ik vind vooral de boodschap die je als ouder aan je kind geeft zo vreselijk. Maakt niet uit, school is toch niet belangrijk.
   Wat voor mensen worden dit later?

  • Avatar

   nicole orriens

   19 december 2018 at 7:11 am

   Een vriendin van mij houdt haar kinderen in januari een paar dagen thuis van school omdat ze naar Eurodisney gaan. Ze heeft wel toestemming van de school, maar dat mag dan natuurlijk eigenlijk ook niet….

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    19 december 2018 at 9:17 am

    de ene schoolis strenger dan de ander, en het siert je vriendin dat ze het netjes vraagt. Dan riskeer je een nee. Deze moeder vond niet dat ze hoefde te overleggen….

  • Avatar

   Isa

   19 december 2018 at 8:53 am

   Oh daar moet ik eens over nadenken (momenteel nog in de kleuterschool dus geen leerplicht).

  • Avatar

   ingrid

   19 december 2018 at 1:15 pm

   volgens mij heb je recht op een paar dagen extra vrij mits een goede reden maar dan doe je dat wel in overleg met de school. Zo doen wij dat tenminste

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    19 december 2018 at 4:15 pm

    dat recht is redelijk beperkt en heeft te maken met de vraag of de ouders in de vakantie door hun werk niet wegkunnen.
    Maar in overleg met de scholen is er wel vaak een en ander te regelen

  • Avatar

   Custodia Chineva

   19 december 2018 at 6:34 pm

   Als ouder kan ik daar echt goed mee praten, het is heel moeilijk voor een kind om die paar dagen te missen en soms besef ik het niet maar gelukkig kan hij nu zelf aan geven wat hij wilt xxx

  • Avatar

   Sherry

   19 december 2018 at 10:46 pm

   Als er een goede reden voor is, vind ik het geen probleem. Voor een kind is het natuurlijk wel beter als hij/zij meedraait met alles in het leven. Soms gaat dat helaas niet. Ik zou als ik in het bestuur zat wel goed met de ouders praten als ik merkte dat ze het uit armoede deden hun kinderen weghouden, dan zou ik geld uit het potje halen en toch de dagen betalen. Vaak merk je dat ouders uit armoede hun kinderen soms weghouden van schoolreisjes e.d. of langer thuishouden. Uit schaamte zeggen ze niets..

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    20 december 2018 at 9:31 am

    het gaat niet om schoolreisjes….maar om de vraag of je als ouders je kind zomaar van school kan halen omdat dat beter past in jouw vakantieplanning….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *