Je baby in maand 1 (week 1 t/m 4) Baby en Kind speciaal

de ontwikkeling van je baby in maand 1

de ontwikkeling van je baby in maand 1 week 1 t/m 4. Je leven als ouder begint en dat is even wennen! Je baby slaapt veel maar helaas ’s nachts nog niet ! Dragen vinden baby’s heerlijk, dat kan je niet vaak genoeg doen!

de ontwikkeling van je baby in: week 1

Omdat hij, tot voor heel kort, veilig opgerold in je baarmoeder zat, zal je pas geboren baby’tje er waarschijnlijk wat verfrommeld uitzien, die eerste week.
Zijn armpjes en beentjes zijn nog niet volledig uitgestrekt, zijn beentjes lijken soms nog wel wat krom. Maak je geen zorgen, je baby zal zich zelf uitstrekken, beetje bij beetje en tegen de tijd dat hij 6 maanden is, is hij helemaal “uitgerold”.

Ondertussen, terwijl je baby zich aanpast aan het leven buiten de baarmoeder, vindt hij het misschien fijn in een zacht warm dekentje te worden gewikkeld en een mutsje op te krijgen
Jouw leven als ouder. Deze week is het dus echt gebeurd, jullie hebben een kind! Hij is helemaal van jullie, hij is thuis bij je, afhankelijk van jullie zorg en liefde. Natuurlijk heb je alles gelezen wat je te pakken kon krijgen, maar hier krijg je het beste advies van allemaal!!

Probeer niet in een week alles te leren wat er over babyverzorging te leren valt. Heus je hoeft niet in een week ouder van het jaar te worden! Doe het rustig aan, neem je tijd.
En bedenk je wel, je kindje is er nog een hele tijd. Bovendien is hij net zo veel aan jullie en het leven buiten de baarmoeder aan het wennen als jullie aan hem. Zoals alle goede relaties, vraagt ook deze relatie tijd om te groeien.

Vergeet vooral niet van je baby te genieten en veel beschuiten met muisjes te eten!

 

de ontwikkeling van je baby in maand 1

 

de ontwikkeling van je baby in: week 2

Het zicht van je baby is nog behoorlijk wazig, baby’s worden bijziend geboren. Baby’s zien het best een voorwerp als het op ongeveer 10 tot 30 cm van ze af is. Je gezicht ziet hij alleen goed als je hem tegen je aan houdt. Maak je geen zorgen als je baby je niet meteen recht aankijkt.

Pasgeborenen kijken vaak naar je wenkbrauwen, je haarlijn of je bewegende mond. Als de baby je in de eerste maand beter leert kennen, zal hij steeds meer geïnteresseerd raken in oogcontact met je.

Onderzoek heeft aangetoond dat pasgeborenen het meest geïnteresseerd zijn in gezichten (daarna gevolgd door: heldere kleuren, bewegende objecten, objecten met een duidelijk contrast, of in het zwart-wit)

Jouw leven als ouder.

Borstvoeding: Twee tot drie dagen na de bevalling komt de borstvoeding “op gang”. Tot die tijd drinkt je baby wat we colostrum noemen. Deze overgang heeft op sommige moeders een ongunstig bijeffect. Waarom?
Je lichaam perst de melk door je klieren naar je tepels, dit in combinatie met die hele nieuwe sensatie van een baby aan je borst, terwijl je hormonen in je lichaam huishouden, kan − tijdelijk − minder prettig zijn. Je borsten kunnen heel gevoelig worden, of warm of hard. Maak je er niet al te veel zorgen over, meestal is het snel over. Middeltjes om ongemak te bestrijden:

  • neem een warme douche
  • warme kompressen op je borsten
  • druk voor iedere voeding een druppeltje melk uit je tepel voor je met voeden begint
  • draag een goede voedings-bh (sommige vrouwen doen dat zelfs ’s nachts)
  • drink zelf veel (water dus…)
  • wissel de borsten af tijdens het voeden
  • leg een koud kompres op je borsten na het voeden (een zak diepvries doperwten doet het prima)

En vooral: geef niet meteen op. Hoe meer je voedt, hoe sneller de pijn overgaat.

 

de ontwikkeling van je baby in maand 1

de ontwikkeling van je baby in: week 3

Je baarmoeder was een warme en gezellige plek voor je baby, en hij heeft dus tijd nodig aan het leven daar buiten te wennen. Zich aan te passen aan alles wat daar te zien, te horen en te voelen is.

 

Jij kunt waarschijnlijk nog niet veel persoonlijkheid in je baby ontdekken terwijl je baby slaapt, slaperig of wakker is. De enige manier waarop je baby met jou kan communiceren is door te huilen, maar jij kan met hem communiceren door je stem en je aanraking. Hij kan nu je stem herkennen en onderscheiden van andere stemmen.

Je baby vindt het heerlijk om vastgehouden te worden, geknuffeld, gekust en geaaid. Ook dragen en masseren vindt hij fantastisch! Je kindje kan nu zelfs een aaaah geluidje maken als hij je stem hoort of je gezicht ziet. In gezelschap gaan zijn ogen nu actief op zoek naar jou.

Jouw leven als ouder

De baby blues:
Het lijkt zo raar: op een moment waarop je verwacht dat je helemaal gelukkig bent, voel je je miserabel, huilerig en super geïrriteerd. Maar er zijn heel goede redenen waarom veel moeders de zogenaamde babyblues krijgen.
De eerste weken thuis met je baby, slaaptekort, bijkomen van je bevalling, wennen aan de eisen die het moederschap stelt, het kan allemaal behoorlijk stressvol zijn. De enorme hormonale veranderingen, die nu eenmaal bij een bevalling horen kunnen je stemming ook behoorlijk beïnvloeden Vooral als je al last had van PMS. Tel daar nog eens bij op dat de hele wereld schijnt te verwachten dat je helemaal gelukkig bent: geen wonder dat je het soms even niet meer ziet zitten.

Praat er over

Alleen het feit dat je weet dat dit heel normaal is, kan je al helpen. En het is een goed idee hier ook gewoon eerlijk met je partner, of een goede vriendin, of je moeder over te praten. Contact leggen met andere net−ouders is ook fijn.

Ook vaders kunnen last hebben van de babyblues

 

de ontwikkeling van je baby in maand 1

de ontwikkeling van je baby in maand 1

de ontwikkeling van je baby in: week 4

Hoe je baby groeit:

Baby’s houden niet alleen van zuigen, ze hebben het ook nodig, dus ontmoedig ze niet. Misschien heb je al ontdekt dat een speen geweldig werkt om je baby te kalmeren. Wanneer er geen speen (of vinger van pappa of mamma) in de buurt is, kan je baby soms al zijn eigen vingers of duim vinden om op te sabbelen.

Jouw leven als ouder

Sommige moeders voelen onmiddellijk, vanaf moment één, een enorme band met hun baby. Dat is een beetje het beeld wat ook veel moeders voor ogen hebben als er gesproken wordt over een band met je baby.

Maar een band met je baby opbouwen is niet iets wat je in een bijna magisch moment doet. Voor de meeste nieuwe moeders duurt het wat langer en dat is niet voor niets zo.
Zwangerschap, bevallen en herstellen zijn lichamelijk behoorlijk zwaar, zeker als er ook nog complicaties waren. Als je in je leven niet zo heel veel baby’s om je heen gehad hebt, laat staan dat je er voor verantwoordelijk was, is het zorgen voor je kindje een hele nieuwe uitdaging.

Zorgen horen erbij

En je kunt je behoorlijk veel zorgen maken, of je dat nu wel goed doet. Geef het wat tijd en rust en bedenk dat je in iedere relatie aan elkaar moet wennen, dus ook in deze!  Bedenk je ook dat je elke dag meer herstelt van je bevalling.  Dat je elke dag een beetje een handigere en betere moeder wordt. Zo ontstaat de band tussen ouder en kind: langzaam, maar heel zeker!

Lees verder: baby maand 2

 

de ontwikkeling van je baby in maand 1

kijk ook eens www.parents.com

Wil je alles weten over de ontwikkeling van je baby van week tot week? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *